Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Vláda potrebuje prijať balíček systémových opatrení, ktorými bude môcť uľaviť aj hotelierom

SLOVENSKO / Slovenské hotelierstvo sa kvôli koronavírusu dostalo do obrovských problémov. V našich hoteloch, či penziónoch nájdete možno tak manažéra a účtovníčku lámať si hlavu nad tým, či toto obdobie vôbec prežijú. V hotelierskych službách pracuje viac ako 160 tisíc ľudí. Zväz cestovného ruchu sa obáva, či sa vôbec budú mať zamestnanci ubytovacích zariadení kam vrátiť.

Tým, že milióny ľudí musia sedieť doma, hotelové komplexy sa každým dňom dostávajú do obrovského mínusu.„Sme čakali, že štát aspoň vydá nejaké vyhlásenie, že plošne, možno pre nejaké odvetvia vyhlási, že nemusíte dajme tomu platiť dphčku, odviesť včas odvody za zamestnancov, teda čo najmenej bude od nás pýtať. To sme očakávali, bohužiaľ to sa nestalo.“ vyhlásil na adresu vlády predseda asociácie hotelierov Marek Harbuliak.

Aj v mimoriadnej relácii TV JOJ – Noviny špeciál sa guvernér národnej banky vyjadril, že práve táto oblasť je jednou z najviac postihnutých. „Predpokladáme, že pokles tržieb v hoteloch, reštauráciách, kaviarňach je 80%. 100 verzus 20 percent výnosov v podsate, tržieb.“ povedal Peter Kažímír.

Peniaze, ktoré by mohli pomôcť sú doteraz nevyužité eurofondy v starom programovom období. Europoslanci ich odklepli, ako sa však využijú už nebude záležať od Bruselu. Podľa europoslanca Vladímíra Bilčíka: „Vláda potrebuje prijať balíček systémových opatrení, ktorými bude môcť uľaviť aj hotelierom, aj prevádzkovateľom reštaurácií a ubytovacích zariadení a tie úľavy môžu mať rôznu podobu, rôznych úverových garancií, rôznu podobu odvodových opatrení.“

Slovenské hotely sa takmer vyľudnili v priebehu niekoľkých dní. Lenže ich úpadok sa po kríze automaticky nenaštartuje. Predpokladá sa, že ľudia nebudú mať peniaze a tak si ani napríklad dovolenky nebudú môcť dovoliť. Marek Haburlák z asociácie skonštatoval, že aj v čase, kedy sa takpovediac darí, tak nedokážeme vytvárať finančné rezervy na dlhšie obdobie možno dvoch, maximálne troch mesiacov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices