Sassoli
Predseda EP David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

David Sassoli: Vlády a občania musia veriť v silu Európy, ktorá nám priniesla sedemdesiat rokov spolupráce a mieru

Predseda EP David Sassoli v stredu v súvislosti so zasadnutím Euroskupiny vyzval vlády krajín EÚ, aby sa dohodli na spoločnom financovaní opatrení na ozdravenie hospodárstva v Únii.

„V tejto chvíli toho potrebujeme urobiť oveľa viac. Naši občania, podniky, rodiny a mladí ľudia majú obavy z neistej budúcnosti, pretože vo všetkých našich krajinách táto zdravotnícka kríza zničí milióny pracovných miest. V ostatných týždňoch sa [Európska únia] postavila novým výzvam a konala. Napríklad uvoľnením pravidiel štátnej pomoci, ktoré umožňuje našim krajinám realizovať robustné zásahy na podporu našich občanov a podnikov. Avšak tam, kde [EÚ] nezasiahla, reakcia bola slabá alebo žiadna. Za toto musia národné vlády prevziať zodpovednosť. Pretože práve teraz potrebujeme nástroje na prekonanie tejto krízy a spustenie plánu obnovy. Musíme byť pripravení na následky tejto krízy, nesmieme sa jej poddať,‟ vyhlásil predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

„Medzinárodná organizácia práce včera uviedla, že negatívne dopady tejto krízy pocíti 2,5 miliardy ľudí na celom svete. Koľko miliónov ľudí bude postihnutých v Európe? Máme povinnosť ochraňovať ich, na severe, juhu, východe a západe. Dosiaľ sme zaviedli významné opatrenia: podporu národných systémov na zníženie nezamestnanosti (SURE), zlepšenie podmienok pre využívanie Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) členskými štátmi, refinancovanie prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB) zamerané najmä na ochranu malých a stredných podnikov, ako aj takzvaná bazuka Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu likvidity a nákupu verejných a súkromných dlhopisov,‟ uviedol predseda EP.

„Dnes však potrebujeme viac: potrebujeme vytvoriť fond na podporu hospodárskeho oživenia, aby sme sa podelili o náklady na opätovné naštartovanie našich ekonomík. Bude to stáť veľa peňazí a rozpočet EÚ je príliš obmedzený a nebude postačovať. Potrebujeme nové a mimoriadne možnosti, ako to spoločne financovať. Nie je to iba otázka solidarity, je to v záujme všetkých, nakoľko európske ekonomiky sú hlboko prepojené. Kolaps jedinej krajiny by mal nevyhnutne dramatický dopad na všetky ostatné. V tomto kontexte musí reakcia Euroskupiny zodpovedať tejto výzve,‟ zdôraznil David Sassoli.

Viac..  EK: Aprílový súbor prípadov nesplnenia povinností: kľúčové rozhodnutia

„Vlády a občania musia veriť v silu Európy, ktorá nám priniesla sedemdesiat rokov spolupráce a mieru. Dnes – viac ako kedykoľvek predtým – musíme investovať do našej spoločnej budúcnosti,‟ dodal predseda EP.

Súvislosti

Euroskupina je neformálnym orgánom, v rámci ktorého ministri členských štátov eurozóny rokujú o záležitostiach týkajúcich sa eura, za ktoré nesú spoločnú zodpovednosť. Jej hlavnou úlohou je zabezpečiť úzku koordináciu hospodárskych politík medzi členskými štátmi eurozóny, snaží sa tiež presadzovať podmienky pre silnejší hospodársky rast.

Na aktuálnom zasadnutí, ktoré prebieha formou videokonferencie v dňoch 7. – 9. apríla, sa Euroskupina zaoberá koordinovanou reakciou na hospodárske dôsledky pandémie COVID-19.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices