Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Potrebujeme vládu a premiéra, ktorí konajú, a neskrývajú sa za lacné útoky na Rómov, Bratislavčanov a ľudskoprávnych aktivistov

Keď Igor Matovič hovorí o opätovnom naštartovaní ekonomiky, rozpráva najmä o otvorení „pár obchodných prevádzok“ a dodáva, že nám to aj tak nepomôže, keďže sme ako krajina odkázaní na vývoz. Podľa premiéra, ak Nemci nebudú chcieť kúpiť nami vyrobené autá, nespravíme s tým nič. Je smutné sledovať ako premiér Matovič nerozumie situácii.

Ak Vláda SR nezačne okamžite konať a pripravovať opatrenia, ktorými naštartujeme ekonomiku, Slovensko na to z dlhodobého hľadiska doplatí. Potrebujeme vládu a premiéra, ktorí konajú, a neskrývajú sa za lacné útoky na Rómov, Bratislavčanov a ľudskoprávnych aktivistov.

Iniciatívy prichádzajúce z európskej úrovne volajú po masívnych investíciách do modernizácie nášho priemyslu, rozsiaholm programe obnovy budov, prechode na cirkulárnu ekonomiku, transformácii energetiky na energetiku založenú na obnoviteľných zdrojoch, či lepšej adaptácii na zmenu klímy v poľnohospodárstva aj sídlach. Vláda SR musí vyčleniť vlastné prostriedky a bezpodmienečne využiť všetky ponúkané európske zdroje na obnovu slovenskej ekonomiky.

Takto koncipovaná obnova ekonomiky nám pomôže poraziť niekoľko problémov naraz. Okrem znovunaštartovania hospodárstva nám umožní bojovať s klimatickou krízou, ktorej budeme čeliť, či sa nám to páči, alebo nie. A zároveň nám to umožní investovať zdroje tak, aby z nich profitovali nielen starí kapitáni priemyslu, ale najmä bežní ľudia. Obnova ekonomiky musí byť zelená a sociálne spravodlivá.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Naprieč Európou sa spojili desiatky politických a ekonomických lídrov do Európskej aliancie pre zelenú obnovu. Ja som ako poslanec Európskeho parlamentu bol medzi iniciátormi tejto aliancie. Budem rád, ak sa k tejto iniciatíve pripoja aj ministri a poslanci vládnej koalície a zapoja sa do spolupráce pri vytváraní, podpore a implementácii riešení, aby pripravili slovenskú ekonomiku na budúcnosť.

Komentár pripravil europoslanec Martin Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices