koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Otváranie prevádzok a škôl na Slovensku: Čo si o tom myslí odborník Vladimír Krčméry?

BRATISLAVA / Na Slovensku je posledné dni na prestrase téma otvárania ďalších prevádzok. Premiér Igor Matovič sa ale zatiaľ s týmto krokom ponáhľať nechce, minister hospodárstva Richard Sulík má na celú situáciu ale iný názor. Odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry hovorí, ako to s otváraním prevádzok vidí on. No a čo si myslí o postupnom uvoľňovaní opatrení v rámci školstva?

Vladimíra Krčméryho sme sa opýtali na viacero otázok ohľadom mimoriadnej situácie na Slovensku. V posledných dňoch sa v krajine vedie dá sa povedať „ekonomický boj“ o tom, či otvoriť alebo neotvoriť niektoré ďalšie prevádzky. Svoje si o otváraní obchodov myslí aj Krčméry. „Ja si myslím, že sa blížime týmto smerom postupne. Ja myslím, že ten motív nebude ani tak ekonomický ako psychohygienický. Mnohé tie prevádzky, aj viac ako prevádzky, myslím na predškolské zariadenia ako sú škôlky a prvý stupeň, ktoré nám viažu sestry, lekárky a ďalšie veľmi dôležité profesie, ktoré budeme potrebovať a potrebujeme, a to z dôvodu, že sú na OČR,“ vyjadril sa. Podľa Krčméryho je tak reálne, že sa postupne napríklad niektoré školské zariadenia otvoria, aby aj pedagógovia, ktorí sú doma, mohli v tejto situácií pomôcť tým, ktorí sú na OČR.

Podľa odborníka na tropickú medicínu a infektológiu sú deti najmenej ohrozené. Od pondelka už štyri krajiny EÚ otvorili rôzne stupne škôl, no a práve Slovensko by sa nimi podľa odborníkov mohlo, v prípade dobrého vývoja situácie s koronavírusom, tiež inšpirovať. „Ja sa osobne necítim pod nejakým hospodárskym tlakom. Skôr si myslím, že je dobré dostať tie deti von z toho prostredia, kde sú odkázaní len na internet a uzavretý systém z hľadiska psychohygieny. Samozrejme aj tie matky, čo sa starajú sú na OČR, je dôležité, aby sme ich vedeli po tom mesiaci vrátiť najmä tam, kde ich veľmi potrebujeme,“ poznamenal Krčméry. No a medzi takéto oblasti práve patrí školstvo, zdravotníctvo, či kuchárky v stravovacích zariadeniach. Práve kuchárky by mohli byť nápomocné v prípade poskytovania stravy seniorom zo stravovacích zariadení.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Po aktuálnej situácii v Domove sociálnych služieb v Pezinku, kde sa na COVID-19 nakazilo desiatky klientov, Krčméry avizoval, že nevylučuje pristúpenie k sprísneniu režimu v týchto zariadeniach a tiež k zvýšenému testovaniu aj zamestnancov. „Tento proces sa už začal, pán minister práce aj premiér tlačili dosť na to, aby sme začali testovať takýchto zamestnancov. Je ich 30-40 tisíc, čiže nejde to urobiť okamžite,“ podotkol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices