koronavirus, supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci súhlasia so zatvorenými obchodmi a potravinami v nedeľu

Drvivá väčšina slovenských spotrebiteľov (80 %) sa prikláňa k názoru, že maloobchodné predajne potravín môžu ostať zatvorené v nedeľu aj do budúcna. Jednoznačne s tým súhlasí 59 % a skôr súhlasí 21 % opýtaných. Nedeľné obmedzenie v prípade supermarketov či väčších potravín neprekáža až 90 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse, ktorý prebiehal 5. až 7. mája na vzorke tisíc opýtaných.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že až 81 % respondentov považuje zákaz nedeľného predaja pre koronavírus za správny. Bez ohľadu na vek ostávajú spotrebitelia v otázke, či im vadí aktuálne obmedzenie predaja v nedeľu, jednotní. Až 84 percentám mladých spotrebiteľov od 18 do 25 rokov nevadí súčasný stav a vo vekovej kategórii od 56 rokov zaznieva tento hlas ešte silnejšie.

Nedeľný predaj potravín je dôležitý len pre 10 % slovenských spotrebiteľov, ktorým jeho nedostupnosť vyslovene prekáža. Tento postoj sa vyskytuje v najväčšej mierne medzi mladými spotrebiteľmi vo veku 18 až 25 rokov a tiež v Bratislavskom kraji. No celkový pohlaď na výsledky v týchto dvoch skupinách ukazuje, že podstatná väčšina je aj tak za ponechanie voľných nedieľ. Pri vekovej kategórii nad 56 rokov sa záujem o nedeľné nákupy v supermarketoch pohyboval na úrovni len 5 až 6 percent.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Prieskumu sa zúčastnila aj sledovaná vzorka ľudí pracujúcich v maloobchode. Z výsledkov vyplýva, že im súčasný stav vyhovuje. Vyjadrilo sa tak 99 percent opýtaných, čo je o desať percent viac, než u zvyšku populácie. Prikláňajú sa tiež k zrušeniu nedeľného predaja potravín. Až 88 percent pracovníkov v maloobchodných predajniach volá po tom, aby ostali tieto obchody zatvorené aj po odznení koronakrízy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices