Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Finančnú pomoc z Bruselu budú splácať naše deti a ešte aj deti našich detí

Dokáže Slovensko minúť plánovanú finančnú pomoc?

Šíria sa nám tu varovné správy, že po koronakríze k nám z európskeho fondu obnovy príde obrovské množstvo peňazí, ktoré nevieme ako minúť. Je však úplne kľúčové, aby sme tieto prostriedky minuli v plnej miere a hlavne zmysluplne. Na túto úlohu sa musí nová vláda pripraviť už v najbližších týždňoch, pretože tieto peniaze musíme v istom momente aj splatiť.

Čo to presne znamená?

V Európskej únii plánujeme, že financie na obnovu po korene budú splácať naše deti a ešte aj deti našich detí. Splátkový kalendár by sa mal spustiť až koncom najbližšieho desaťročia, okolo roku 2028. Ja pevne dúfam, že to bude už skôr, ale vracať tieto peniaze budeme niekoľko desaťročí a budeme ich splácať všetci v Európskej únii a to zo spoločných peňazí, ktoré budeme vkladať do európskeho rozpočtu. Preto je extrémne dôležité, aby sme sa teraz dohodli aj na vlastných európskych zdrojoch, ktoré budú aspoň čiastočne vykrývať tieto splátky v budúcnosti – napríklad na dani z plastov alebo digitálnej dani. Potrebujeme získať vlastný európsky príjem z dane na výrobu alebo šírenie niečoho, čo chceme v istej miere obmedziť alebo regulovať.

Kedy teda potrebujeme mať veci ohľadne splátkového kalendára uzavreté?

Potrebujeme mať splátkový kalendár jasný už v najbližších rokoch. Keď dnes ideme investovať do európskej ekonomiky obrovské množstvo peňazí, ktoré majú prísť v najbližších troch rokoch, nemôže to ísť na úkor budúcich európskych rozpočtov. Ich súčasťou budú aj splátky za pomoc, z ktorej ideme investovať peniaze do európskej ekonomiky a na Slovensku po korone, a práve preto dnes potrebujeme jasný splátkový kalendár a potrebujeme si uvedomiť, že investície, ktoré budeme robiť, musia byť také, že naše deti a deti našich detí budú schopné splatiť tieto peniaze aj za nás a naše súčasné investičné rozhodnutia.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Je takéto zadlžovanie ešte ďalších generácií, ktoré prídu po nás, správnou cestou?

Vždy sme sa zadlžovali, aby sme si vedeli požičať na lepšiu budúcnosť. Bolo to tak aj po veľkých krízach v minulosti – keď sme mali hospodársku krízu v 30-tych rokoch 20. storočia, aj keď sme mali naozaj veľkú bankovú krízu a hospodársku neistotu na Slovensku v 90-tych rokoch. Požičali sme si množstvo peňazí na investície do slovenskej budúcnosti po roku 2000. Je to normálna cesta obnovy krajiny. Dôležité je, aby tieto a budúce dlhy boli udržateľné a hlavne, aby sme peniaze investovali do správnych moderných i zelených vecí, z ktorých budú mať budúce generácie osoh.

Na otázky odpovedal europoslanec Vladimír Bilčík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices