Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Nemecko preberá predsedníctvo Rady EÚ

BERLÍN – Nemecko sa dnes ujíma šesťmesačného predsedníctva Rady Európskej únie (EÚ). Na čelo európskej dvadsaťsedmičky sa postaví v čase veľkých výziev a očakávaní, ktoré so sebou prinášajú následky pandémie koronavírusu na kontinente. Rotujúce predsedníctvo preberá po Chorvátsku.

Nemecké predsedníctvo bude význačné významnými momentami pre EÚ. Na jeho začiatku sa euroblok bude snažiť dosiahnuť dohodu o veľkom balíčku pomoci pre jeho hospodárstvo po koronakríze aj o budúcom rozpočte. Ku koncu sa očakáva definitívny odchod Veľkej Británie z európskeho jednotného trhu, či už s dohodou alebo bez nej. EÚ tiež bude musieť medzičasom čeliť čoraz asertívnejšej Číne a pripraviť sa na výsledok novembrových amerických prezidentských volieb, pripomína agentúra AP. Berlín bude predsedať stretnutiam ministrov EÚ, pričom prvý summit, na ktorom sa predstavitelia stretnú osobne, sa uskutoční 17. a 18. júla.

Mottom nemeckého predsedníctva je „Spoločne za zotavenie Európy“. Nemecká kancelárka Angela Merkel sa nedávno v parlamente vyjadrila, že nemôžu „dovoliť pandémii, aby viedla k vzďaľovaniu sa členských štátov EÚ od ich hospodárskych vyhliadok“. „Protidemokratické sily, radikálne, autoritárske hnutia len čakajú na ekonomické krízy, aby ich politicky zneužili. Čakajú na to, aby vzbudili sociálne obavy a šírili neistotu. Snaha o trvalo udržateľný rozvoj vo všetkých regiónoch Európy je tiež politickým nástrojom proti populistom a radikálom,“ vyjadrila sa tiež politička.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Pre 65-ročnú Merkel bude obdobie predsedníctva zrejme poslednou veľkou príležitosťou na medzinárodnej scéne predtým, ako na budúci rok skončí vo funkcii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices