Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ musí plánovať dlhodobo, aby sa pripravila na ďalšie možné pandemické obmedzenia, zdôrazňujú europoslanci

Najnovšie návrhy Viacročného finančného rámca a balíka obnovy EÚ z dielne Európskej komisie predstavujú absolútne minimum toho, čo Európsky parlament považuje za prijateľné.

Vyplýva to zo stredajšej rozpravy poslancov s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom o výsledkoch júnového samitu EÚ a o očakávaniach spojených s júlovým stretnutím lídrov členských štátov Únie.

Mnoho rečníkov požadovalo riadny splátkový plán pre pôžičky, ktoré by si podľa najnovších návrhov mohla Únia zobrať v snahe pomôcť členským štátom najviac postihnutým krízou spojenou s pandémiou ochorenia COVID-19. Poslanci tiež vyzvali na prijatie nových vlastných zdrojov financovania EÚ – vrátane digitálnej dane či príjmu zo systému EÚ na obchodovanie s emisiami (ETS), ktoré by odbremenili občanov od splácania dlhu za oživenie ekonomiky v členských štátoch Únie.

Viacerí zákonodarcovia tiež zdôraznili, že:

  • podmienky týkajúce sa čerpania prostriedkov z fondu obnovy EÚ nesmú viesť k novým úsporným opatreniam,
  • zásady právneho štátu musia byť dodržané a
  • investície musia zvýšiť odolnosť a konkurencieschopnosť Únie, napríklad v oblasti digitalizácie.

Väčšina poslancov označila celkový objem prostriedkov v balíku za nedostatočný. Časť zákonodarcov však kritizovala snahu umožniť Únii zadlžovať sa a balík označila za priveľký.

Mnohí poslanci zdôraznili, že EÚ musí plánovať dlhodobo, aby sa pripravila na možné ďalšie pandemické obmedzenia. Upozornili tiež na to, že dohoda lídrov členských štátov v Európskej rade na budúcom dlhodobom rozpočte a pláne obnovy EÚ nie je konečnou dohodou, ale len vyjednávacou pozíciou Rady pred rokovaniami s Európskym parlamentom, ktorý musí rozpočet Únie na roky 2021-2027 pred vstupom do platnosti absolútnou väčšinou hlasov schváliť. Posledné slovo tak budú mať poslanci.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Doterajšiemu pokroku a budúcim rokovaniam o Viacročnom finančnom rámci a pláne obnovy EÚ bolo v stredu venované aj samostatné stretnutie predsedu EP Davida Sassoliho, nemeckej kancelárky Angely Merkel – zastupujúcej predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ, predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčky EK Ursuly von der Leyen, ktoré sa uskutočnilo na základe článku 324 Zmluvy o fungovaní EÚ.

Súvislosti

Hlavy štátov a vlád EÚ diskutovali na svojom ostatnom stretnutí dňa 19. júna, ktoré prebehlo formou videokonferencie, o možnostiach ustanovenia fondu obnovy EÚ po kríze spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Premiéri a prezidenti krajín Únie sa tiež zaoberali budúcim dlhodobým rozpočtom EÚ, ktorý 27. mája predstavila v pléne EP Európska komisia.

Lídri členských štátov EÚ sa opäť stretnú dňa 17. júla, tentokrát však osobne v Bruseli. Cieľom ich schôdzky bude snaha dosiahnuť vzájomnú dohodu na pláne obnovy a dlhodobom rozpočte EÚ, a to na základe konkrétnych návrhov predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktoré by mali byť vypracované ešte pred samotným samitom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices