ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hospodárstvo eurozóny podľa inštitútov Ifo a KOF kleslo o 12,3 %

BRATISLAVA – Ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku medzikvartálne pravdepodobne klesla o 12,3 percenta, ale v treťom kvartáli by mala posilniť o 8,3 percenta a v záverečnom štvrťroku o ďalších 2,8 percenta. Vyplýva to z predikcie, ktorú vypracovali mníchovský inštitút Ifo a švajčiarsky inštitút KOF.

„Celková prognóza je neistá, pretože nikto nevie, ako bude pokračovať pandémia koronavírusu, aká bude situácia firiem v oblasti likvidity a ako sa budú správať spotrebitelia,“ konštatujú v tlačovej správe, ktorú poskytol inštitút Ifo.

Priemyselná produkcia eurozóny v druhom štvrťroku podľa odhadu inštitútov medzikvartálne klesla o 18,9 percenta, súkromná spotreba sa zmenšila o 11,8 percenta a investície oslabili o 15,4 percenta. V treťom štvrťroku však podľa ich prognózy priemyselná výroba vzrastie o 14,7 percenta a vo štvrtom štvrťroku o 2,7 percenta. Ceny v eurozóne sa podľa inštitútov v treťom kvartáli znížia o 0,9 percenta, ale v záverečných troch mesiacoch tohto roka o 0,3 percenta stúpnu.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices