Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union-EP.

Britská vláda sa vyhýbala akémukoľvek vyšetrovaniu ruského vplyvu v prípade referenda o Brexite, uviedol výbor pre bezpečnosť

Veľká Británia/ Výbor britského parlamentu pre bezpečnosť a spravodajské služby v utorok uverejnil dlho očakávanú správu o ruskom zasahovaní do britskej politiky. Zo správy vyplýva, že krajina bola „jasným cieľom“ dezinformačnej kampane v čase volieb. Problémom je, že nikto sa tejto správe nevenoval.

Výbor uviedol, že počas referenda o Brexite sa vláda „aktívne vyhýbala“ vyšetreniu možného ruského zasahovania do referenda.

Na tlačovej konferencii člen výboru Stewart Hosie povedal, že vo vláde nikto nemal záujem zaoberať sa otázkou, či sa Rusko pokúšalo zasahovať v roku 2016 do referenda o vystúpení krajiny z EÚ. Podľa Hosieho to vláda nechcela vedieť.„Nie je žiaden posudok o zasahovaní Ruska do referenda, pretože nikto sa nechcel problému dotknúť ani trojmetrovou tyčou. Je to v ostrom rozpore s reakciou USA na hlásené zasahovanie do prezidentských volieb v roku 2016. Posudok ruského zasahovania do referenda mal byť a teraz musí byť a verejnosť musí poznať výsledky tohto posudku,“uviedol člen výboru.

Jeho kolega Kevan Jones zase uviedol, že vláda opäť „sklamala“, keďže nezakročila ani pri možnom zasahovaní do referenda o nezávislosti Škótska ešte v roku 2014

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Výbor pre bezpečnosť a spravodajské služby kritizoval vládu aj pre zdržovanie zverejnenia spomínanej správy. Správa pritom mala byť zverejnená ešte v decembri minulého roka pred voľbami. Vláda však úmyselné zdržanie popiera.

Výbor tiež kritizoval vládu za to, že odložila zverejnenie správy. Správu mali zverejniť ešte pred decembrovými parlamentnými voľbami. Podľa kritikov to vláda zdržiavala, Downing Street to však popiera. Podľa Jonesa „neexistoval dôvod“ na to, aby premiér neodsúhlasil zverejnenie skôr.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices