byty
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Používanie klimatizácie zhoršuje klímu planéty. OSN vyzýva k prechodu na iný systém

BRATISLAVA / OSN varuje krajiny celého sveta, aby dbali na kvalitnejšie klimatizácie, inak sa nepodarí spomaliť zmeny klímy. K ohrievaniu planéty totiž výrazne klimatizácie prispievajú, čo môže mať fatálne dopady. V roku 2019 boli priemerné teploty o 1,1 stupňa vyššie ako pre príchodom revolúcie, čo znamená stále častejšie a silnejšie vlny tepla.

Planéta sa otepľuje a ľudia čoraz viac používajú klimatizácie vo svojich domácnostiach. Pri ich nekvalitnom zhotovení ale používaním prispievame len k zhoršeniu klímy, varuje OSN. Informáciu prinieslo ČT24. Pokiaľ by sa podarilo nahradiť terajšie klimatizácie energeticky účinnejšími, svet by mohol počas 40 rokov ušetriť až 460 miliard ton skleníkových plynov. Pre porovnanie – je to podľa OSN asi 8-násobok množstva, ktoré vyprodukoval celý svet v roku 2018.

V súčasnej dobe podľa OSN funguje asi 3,6 miliard klimatizácii, každý rok ich množstvo pritom stúpa. Stále teplejšie letá spôsobujú, že v niektorých oblastiach sa dá bez klimatizácie prežiť len veľmi ťažko. OSN uvádza, že pokiaľ by mal do roku 2050 dostať klimatizáciu každý človek, ktorý by ju potreboval, muselo by sa ich do 2050  vyrobiť cez 14 miliard.

Klimatizácie v minulosti využívali k chladeniu vzduchu rovnakej chemikálie ako chladničky. Išlo o látky nazývané plne halogenované chlor-fluorované uhľovodíky, lenže v 80. rokoch sa ukázalo, že tieto látky ničia ozónovú vrstvu planéty.

V súčasnej dobe už klimatizácie tieto chemikálie nevyužívajú. Problém ale je, že CFC boli nahradené látkami typu HFC (fluorované uhľovodíky). Tie síce ozónovú vrstvu neničia, ale zase sú to extrémne silné skleníkové plyny. OSN varuje, že by preto ďalšie pribúdanie klimatizácii mohlo klimatickú krízu ešte viac zhoršiť.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Krajiny sa spojili

Vlády sa tento problém rozhodli riešiť už pred rokom, kedy prijali Kigalský dodatok.  V ňom sa zaviazali, že do budúcna už nebudú vyrábať klimatizácie s HFC. Pokiaľ by sa to podarilo celosvetovo, mohlo by to spomaliť zmenu klímy o 0,7 stupňa Celzia. Dodnes ho podpísala asi stovka krajín, približne rovnaké množstvo  nie – vrátane USA, Indie a Číny. OSN preto vyzýva krajiny, ktoré tak ešte neurobili, aby sa k dodatku pridali.

OSN upozorňuje, že ľudstvo má už v súčasnosti technológie, ktoré umožňujú nahradiť v klimatizáciách ako CFC, tak aj HFC. Produkujú tiež menej oxidu uhličitého a čierneho uhlíka, a spotrebujú menej energie. A to by pomohlo nielen udržať klímu znesiteľnejšiu ale súčasne by to usporilo obrovské množstvo nákladov na energie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

laboratorium

Komisia navrhuje reformu hodnotenia chemických látok, zvyšuje bezpečnosť

Komisia prijala tri legislatívne návrhy s cieľom: zefektívniť posudzovanie chemických látok v rámci právnych predpisov …

Consent choices