brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rokovania o brexite sa nevyvíjajú dobre. Ovplyvniť to môže aj našich občanov či firmy

BRATISLAVA / Rokovania medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom o budúcej obchodnej dohode sa zatiaľ nevyvíjajú dobre. A teda – pravdepodobnosť takzvaného tvrdého brexitu sa zvyšuje. To by spôsobilo problémy aj našim občanom i firmám.

Rokovania v tejto téme nenapredujú a čas sa kráti. „Zdá sa, že smerujeme k tomu najhoršiemu,“ skonštatoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

To najhoršie znamená, že vyjednávači by sa nedohodli. Do konca tohto roka sme v prechodnom období, ktoré sa už nebude predlžovať. Dohoda musí byť na svete najneskôr v októbri až v novembri, aby ju štáty stihli ratifikovať. Zástupcovia britského priemyslu už varovali pred katastrofálnymi následkami (ne)dohody.

„Samozrejme najlepšie by bolo pre obe strany, keby zachovali tú bezcolnú výmenu tovarov a služieb,“ vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. Slovenskí občania v Británii, ktorí tam plánujú ostať aj po brexite, sa musia do polovice budúceho roka prihlásiť do takzvanej Pobytovej schémy. Tvrdý scenár by samozrejme nepotešil ani našich pracovníkov, ani študentov. Negatívne dôsledky by priniesol aj slovenským firmám, pričom najtvrdší úder by dostali automobilky.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

„Naše automobilky by boli zaťažené 10 percentným clom a keďže každý piaty automobil dnes vyvážame práve do Veľkej Británie, tak si vieme predstaviť, ako by to asi ovplyvnilo aj náš automobilový priemysel,“ skonštatoval Klus.

Na Slovensku sa tiež občas objavia názory, podľa ktorých by sme mali vystúpiť z EÚ. Aj toto dlhotrvajúce brexitové trápenie však zrejme spôsobuje, že podpora prípadného „slovexitu“ je minimálna. „Akékoľvek hlasy, ktoré hovoria o tom, že by sme mali vystúpiť z Európskej únie, sú číra hlúposť a poškodilo by to nás všetkých,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices