Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Neobmedzená moc Facebooku a Google sa končí

Nedávno som sa stal za EPP Group in the European Parliament členom Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ vrátane dezinformácií.

Súčasťou našej práce vo výbore bude aj tvorba historicky prvých komplexných pravidiel na lepšie fungovanie digitálneho obsahu a služieb.

Preč sú tie časy, keď boli firmy ako Google, Facebook a Apple vo všeobecnej nekritickej obľube a spoločenskí vedci sa rozplývali, ako pozitívne pôsobil Facebook pri demokratizačných pohyboch počas Arabskej jari v roku 2011.

Výhody, ktoré nám tieto firmy prinášajú, poznáme všetci, pretože takmer všetci ich služby využívame. Dnes už však lepšie rozumieme aj spoločenským nákladom, rizikám a problémom, ktoré sa s nimi spájajú.

Vidno to na virálne sa šíriacej nenávisti, ktorá sa prelieva kanálmi Facebooku, Googlu a Youtubu a často vytečie aj do reálneho sveta – extrémny príklad je genocída v Mjanmarsku, pri ktorej podľa United Nations zohral Facebook rozhodujúcu úlohu.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Práve preto sa budem usilovať o to, aby overené fakty na sociálnych sieťach mali vždy prednosť pred klamstvami, a aby sme práva každého užívateľa digitálnych platforiem na Slovensku chránili rovnako dobre ako inde v Európe.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices