juvenes translatores
Juvenes Translatores. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Príležitosť pre mladých prekladateľov v EÚ. Spustili registráciu do súťaže

Európska komisia dnes vyhlásila otvorenie každoročnej prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores pre stredoškolákov z celej Európy. Od poludnia 2. septembra sa školy z celej EÚ budú môcť zaregistrovať online a umožniť tak svojim študentom súťažiť s vrstovníkmi z ostatných členských štátov. V tomto roku budú musieť zúčastnení tínedžeri preložiť text na tému „Ako si poradiť v ťažkých časoch – v jednote je sila“.

Komisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn pri tejto príležitosti uviedol: „Mladí Európania vedia, aké dôležité sú jazyky v dnešnej spoločnosti. Nielenže nám pomáhajú lepšie porozumieť iným kultúram a názorom, ale môžu nás zvýhodniť aj na trhu práce. Preto vyzývam školy a študentov, aby sa zúčastnili na tomto ročníku Juvenes Translatores, a oboznámili sa s prekladateľskou profesiou.“

Súťažiaci si budú môcť vybrať jednu z 552 možných jazykových kombinácií, pričom každá z nich obsahuje dva z 24 úradných jazykov EÚ. V minuloročnej súťaži študenti využili až 150 rôznych kombinácií.

Registrácia pre školy je prvou fázou dvojfázového procesu a končí sa 20. októbra 2020 napoludnie. Učitelia môžu školu zaregistrovať v ktoromkoľvek z 24 úradných jazykov EÚ. Následne Komisia pozve do druhej fázy celkovo 705 škôl. Počet zúčastnených škôl z každej krajiny sa bude rovnať počtu kresiel, ktoré má daná krajina v Európskom parlamente, pričom ich náhodne vyberie počítač. Vybrané školy potom musia do súťaže nominovať dvoch až piatich študentov. Študenti môžu mať akúkoľvek národnosť, no musia byť narodení v roku 2003.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Súťaž sa uskutoční online 26. novembra 2020 vo všetkých vybraných školách. Víťazi (jeden za každú krajinu) budú vyhlásení začiatkom februára 2021. Ak to podmienky dovolia, na jar 2021 si vyzdvihnú ceny na slávnostnej ceremónii v Bruseli, kde budú mať možnosť stretnúť sa s profesionálnymi prekladateľmi z Komisie a dozvedieť sa viac o práci s jazykmi.

Súvislosti

Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad organizuje súťaž Juvenes Translatores (v latinčine „mladí prekladatelia“) každoročne už od roku 2007. Cieľom súťaže je podporovať jazykové vzdelávanie na školách a poskytnúť mladým ľuďom príležitosť vyskúšať si prácu prekladateľa. Do súťaže sa môžu zapojiť sedemnásťroční študenti stredných škôl a súťaž sa koná v rovnakom čase na všetkých vybraných školách v celej EÚ.

Súťaž niektorých účastníkov inšpirovala a povzbudila, aby pokračovali v štúdiu jazykov na vysokej škole a aby sa z nich stali profesionálni prekladatelia. Zároveň je príležitosťou na vyzdvihnutie bohatej jazykovej rozmanitosti Európy.

Ďalšie informácie

Internetová stránka Juvenes Translatores

Facebooková stránka Juvenes Translatores

Sledujte Generálne riaditeľstvo Komisie pre preklad na Twitteri: @translatores

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices