Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Minister I. Korčok: V Náhornom Karabachu neexistuje iné ako politické riešenie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v piatok 16. októbra 2020 informoval o svojich telefonátoch s ministrami zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu. „O tieto telefonáty som požiadal v súvislosti s konfliktom v Náhornom Karabach a musím povedať, že som počul dve odlišné interpretácie súčasnej situácie,“ vyhlásil minister I. Korčok. Ako povedal, pri oboch telefonátoch prezentoval slovenskú pozíciu k tomuto dlhodobému konfliktu, ktorý sa, bohužiaľ, opäť rozhorel.

Súčasný stav minister Korčok zhrnul do troch bodov. V tom prvom šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že neexistuje iné ako politické riešenie, ktoré sa musí dosiahnuť za rokovacím stolom. „Vidím veľmi dôležitú úlohu všetkých troch spolupredsedov tzv. Minskej skupiny, ktorí musia zatlačiť na obe strany v konflikte a dostať ich k rokovaciemu stolu,“ vyhlásil. V druhom bode minister I. Korčok poukázal na potrebu ukončenia porušovania základných princípov Charty OSN, medzi ktoré patrí aj rešpektovanie medzinárodne uznaných hraníc. „Po tretie, dodávam, že toto všetko sa musí vykonať pri rešpektovaní práv všetkých národností, ktoré žijú v tomto etnicky zložitom regióne,“ dodal.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Podľa ministra I. Korčoka preto neexistuje iné ako diplomatické a politické riešenie. „Vyzývam všetky zúčastnené strany, aby ako prvú podmienku rešpektovali prímerie, po ktorom musí nasledovať cesta k rokovaciemu stolu,“ uzavrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Chráňme arménske kresťanské dedičstvo v Náhornom Karabachu

„Aj vláda Smeru predala Azerbajdžanu zbrane, ktoré boli použité proti arménskym kresťanom a na poškodzovanie kresťanských …

Consent choices