brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: V rokovaniach s Veľkou Britániou je treba zachovať pokoj a rozvahu

Úlohou Európskej únie a jej členských štátov nie je napĺňať klamlivé sľuby britských politikov na čele s premiérom Borisom Johnsonom ešte z brexitovej kampane o tom, ako nebudú musieť dodržiavať spoločné pravidlá.

S blížiacim sa termínom konca prechodného obdobia a teda aj možným záverom vzájomných rokovaní je preto dôležité zachovať pokoj a rozvahu. Nezľaknúť sa zbytočne nátlakových akcií a vydierania zo strany britského premiéra ohľadom možného odchodu bez obchodnej dohody,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Tento scenár je samozrejme možný, stále však platí, že Britániu poškodí omnoho viac ako krajiny Európskej únie. „Kompromis je stále záujmom oboch strán. Británia by však mala ešte viac chcieť zostať čo najbližšie k Únii, ako k svojmu najväčšiemu obchodnému partnerovi. Platí to najmä v hospodársky neľahkých časoch, ktoré sú bohužiaľ vďaka pandémii vírusu COVID-19 pred nami,“ priblížila europoslankyňa.

Hospodárske vzťahy musia byť založené na rovnováhe, korektnom prístupe a rešpektovaní už existujúcich dohôd. „To však zo strany Veľkej Británie už od začiatku absentuje. Najlepším príkladom sú aj aktuálne britské „podpásovky“ v podobe prijímania zákonov porušujúcich platné ustanovenia Dohody o vystúpení týkajúce sa špeciálneho colného režimu v Severnom Írsku či pravidiel štátnej pomoci,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa rokovaniami o budúcich vzťahoch so Spojeným kráľovstvom zaoberalo na stredňajšom zasadnutí.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices