Ilustračné PHOTO: screenshot © European Union-EP.

Cichanovská vyhlásila celoštátny štrajk. Lukašenko tlaku demonštrantov naďalej neustupuje

Koncom minulého týždňa vyšli znova desiatky tisíc ľudí do bieloruských ulíc, aby vyzvali dlhoročného autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorého znovuzvolenie neuznávajú, aby odstúpil. Ľudskoprávna organizácia Viasna informuje, že v hlavnom meste Minsk sa na najväčšej demonštrácii od leta zišlo viac ako 200-tisíc ľudí.

Protesty sa konali po celej krajine, počas ktorých polícia zatkla desiatky ľudí. Podľa údajov Viasna do večera zatkli až vyše 200 ľudí. V Minsku policajti použili proti davom zábleskové granáty, pričom mnohé bieloruské médiá uvádzajú, že viacero ľudí utrpelo zranenia.

V bieloruskom hlavnom meste boli kvôli demonštráciám zatvorené stanice metra, nefungoval mobilný internet a v centre metropoly boli pripravené vodné delá a obrnené vozidlá.

Začal celoštátny štrajk

Opozičná líderka Svetlana Cichanovská, ktorá sa momentálne nachádza v exile v Litve, zopakovala, že v pondelok sa začne celoštátny štrajk, ak Lukašenko neoznámi svoju rezignáciu, neprepustí politických väzňov a tiež nezastaví zásahy proti demonštrantom.

Na to, aby splnili toto „ultimátum ľudu“, mali úrady podľa Cichanovskej čas do nedele 23:59. V jej neskoršom vyhlásení odsúdila použitie zábleskových granátov proti demonštrantom a tiež uviedla, že štrajk sa v pondelok začne.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Podľa ľudskoprávnych aktivistov od začiatku protestov v Bielorusku zadržali zhruba 15-tisíc ľudí, pričom viac ako 100 z nich sú politickí väzni.

„Áno, čelíme pandémii koronavírusu a ekonomickým ťažkostiam. O to viac si však vážme desaťtisíce nebojácnych ľudí, ktorí už mesiace pokojne požadujú svoje základné práva a slobody – spravodlivé a demokratické voľby a dodržiavanie ľudských práv. Zaslúžia si našu plnú podporu,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík na sociálnej sieti Facebook.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices