Monika Beňová, europoslankyňa (Smer-SD/S&D). Photo: Facebook/MB

M. Beňová: Program EU4Health má pomôcť pri posilňovaní systémov zdravotnej starostlivosti

Koncom mája predstavila Európska komisia v nadväznosti na priebeh pandémie vírusu COVID-19 zdravotnícky program s názvom EU4Health. Ten má pomôcť členským štátom nielen počas súčasnej zdravotnej krízy, ale aj s ich pripravenosťou na zvládanie prípadných podobných situácií v budúcnosti.

Navrhovaný objem finančných prostriedkov vo výške 9,4 miliardy eur má prispieť k budovaniu odolnejších systémov zdravotnej starostlivosti európskych krajín, vrátane zlepšenia ich prístupu k zdravotníckym pomôckam či liekom,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa nastavením fungovania nového programu zaoberalo na stredňajšom zasadnutí.

Z hľadiska alokácie ide o najväčší zdravotnícky program, ktorý by mal byť súčasťou viacročného finančného rámca na obdobie rokov 2021 – 2027. „Cieľom je aj zlepšenie koordinácie a spolupráce v oblasti ochrany zdravia medzi jednotlivými štátmi, čo sa aj pri zvládaní súčasnej pandémie ukázalo ako nevyhnutné,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Nový program sa však zďaleka nemá zameriavať len na oblasť boja s pandémiou koronavírusu. „Značná časť vyčlenených prostriedkov má byť určená na posilnenie vybavenia nemocníc, zlepšenie diagnostiky, prevencie a starostlivosti v prípade nádorových ochorení či zriedkavých chorôb, ako aj financovanie výskumu v oblasti zdravia,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

EK vyčlenila 9 miliónov EUR na pomoc ukrajinským utečencom v oblasti duševného zdravia

Európska komisia zmobilizovala 9 miliónov EUR z programu EU4Health na pomoc ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny a …

Consent choices