Ilustračný záber, vakcína. PHOTO: ©European Union 2020

Turecko plánuje čoskoro obyvateľov očkovať voči koronavírusu čínskou vakcínou

Turecko ohlásilo, že ešte tento mesiac plánuje začať očkovať s experimentálnou čínskou „neaktívnou vakcínou“proti ochoreniu COVID-19.

Prvé dávky vakcíny CoronaVac, ktorá je v súčasnosti v tretej fáze klinických testov, by sa mali dostať do krajiny po 11. decembri.  Turecké ministerstvo zdravotníctva ešte skôr ohlásilo dohodu s čínskou biofarmaceutickou spoločnosťou Sinovac na 50 miliónov dávok jej vakcíny.

„Ak pôjde vývoj ďalej priaznivo ako očakávame, Turecko bude medzi prvými krajinami na svete, ktoré začnú s vakcináciou vo včasnej fáze,“ informoval minister Koca vo štvrtok.

Očkovanie má prebehnúť v štyroch fázach, a to ako prví by mali vakcínu dostať zdravotnícki pracovníci, občania nad 65 rokov a ľudia žijúci v domovoch sociálnej starostlivosti.

Bezplatné očkovanie

Očkovaciu látku majú následne dostať aj nevyhnutní pracovníci a ľudia nad 50 rokov s najmenej jedným chronickým ochorením. Do tretej fázy by mali byť zaradení ľudia do 50 rokov s najmenej jedným chronickým ochorením, mladí dospelí a ďalší pracovníci a nakoniec vo štvrtej fáze by mal vakcínu dostať zvyšok obyvateľstva. Toto očkovanie má byť pre všetkých bezplatné.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices