koronavirus, humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister Korčok: Koronavírus nepozná hranice, medzinárodná spolupráca je kľúčová

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN venovanému pandémii COVID-19. Hlavným posolstvom vystúpenia bola potreba intenzívnej medzinárodnej spolupráce a zabezpečenie rovnakého prístupu k informáciám, testovaniu, vakcínam a k liekom pre každého.

Minister I. Korčok vo svojom príhovore zdôraznil význam solidarity v rámci medzinárodného spoločenstva a prezentoval aktivity Slovenska k poskytovaniu humanitárnej pomoci partnerským krajinám, ako aj prostredníctvom medzinárodných organizácií. Od začiatku pandémie Slovensko poskytlo príspevky na humanitárnu pomoc vo výške viac ako 10 miliónov eur.

Medzinárodné spoločenstvo potrebuje intenzívnejšiu spoluprácu, ale aj preukazovanie vzájomnej solidarity a zdieľanie skúseností. Verejný, ako aj súkromný sektor na Slovensku sa aktívne zapojili do vývoja zdravotníckych technológií a svoje skúseností a know-how zdieľali vo svete,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Šéf rezortu diplomacie apeloval na nevyhnutnosť spolupráce členských krajín OSN aj v boji proti dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa počas pandémie šíria bezprecedentnou rýchlosťou. Pandémia nám pripomenula potrebu súdržnosti v boji proti globálnym hrozbám, akými sú klimatické zmeny, kybernetické útoky alebo terorizmus, ktorým dokážu štáty čeliť len spoločnými silami.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices