vlajka EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ministri zahraničia členských štátov EÚ sa dohodli na systéme sankcií za porušovanie ľudských práv

Na rokovaniach v Bruseli sa ministri zahraničia EÚ dohodli na zriadení systému, ktorý umožní uvaľovať sankcie na funkcionárov a organizácie zodpovedné za porušovanie ľudských práv.

Ministri uviedli, že dohoda zdôrazňuje, že „podpora a ochrana ľudských práv zostávajú základným kameňom a prioritou vonkajšej činnosti EÚ a odráža odhodlanie EÚ riešiť závažné porušenia a zneužívanie ľudských práv“.

Toto rozhodnutie umožnuje EÚ uvalovať sankcie na „jednotlivcov, entity a orgány, vrátane štátnych a neštátnych aktérov, zodpovedných, účastných alebo spájaných s vážnymi porušeniami a zneužívaním ľudských práv po celom svete, bez ohľadu na to, kde sa stali,“uvádza sa v stanovisku EÚ, ktoré cituje agentúra AP.

Systém podobný Magnickému zákonu

Tento systém je podobný americkému Magnického zákonu, ktorý umožňuje zakázať vstup sankcionovaným osobám a organizáciám na územie Spojených štátov a zmraziť im majetok. Európania budú mať zase zakázané sprístupňovať týmto subjektom finančné prostriedky.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Sankcie voči trestným činom 

Sankcie sa dotknú hlavne trestných činov, ako sú genocída, zločiny proti ľudskosti či vážne porušenia a zneužitia ľudských práv, ako napríklad mučenie, otrokárstvo, mimosúdne popravy a svojvoľné zatýkanie.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Následné porušenia budú trestať, ak budú „rozšírené, systematické alebo inak vážne znepokojujúce“. Európska únia bežne uvaľuje sankcie na úradníkov a organizácie v súvislosti s konkrétnymi činmi, ako je napríklad ruská anexia Krymu a destabilizácia Ukrajiny.

Tieto nové spomínané opatrenia budú súčasťou „tematických“ sankcií, ktoré zahŕňajú použitie chemických zbraní, kybernetické útoky a terorizmus.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices