bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

V. Bilčík sa stal tvárou boja s dezinformáciami v osobitnom výbore europarlamentu

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) bol v utorok zvolený za koordinátora Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (INGE).  Z tejto pozície bude lídrom témy dezinformácií v Európskom parlamente, a tvárou a hlasom najväčšej politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) pre oblasť dezinformácií. Jeho úlohou bude koordinovať prácu ďalších poslancov vo výbore v súlade s prioritami najsilnejšej frakcie europarlamentu – európskych ľudovcov.

„Do Európskeho parlamentu som kandidoval s ambíciou sedieť v prvej lavici politického diania. Za to, že sa mi ju darí napĺňať, vďačím dôvere kolegov z Európskej ľudovej strany. Som rád, že budem môcť výrazne formovať európsku a teda aj slovenskú politiku v oblasti boja s dezinformáciami,“ povedal Bilčík, ktorý vďaka novým kompetenciám vynikne v dave 705 poslankýň a poslancov Európskeho parlamentu.

Osobitný výbor má 66 členov, Bilčíka do funkcie zvolilo 9 riadnych členov a 9 náhradníkov Európskej ľudovej strany potom, ako z tejto pozície odišiel holandský kolega Jeroen Lenaers.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Výbor sa zameriava na identifikáciu oblastí, ktoré potrebujú európsku legislatívnu úpravu, vrátane budúceho fungovania sociálnych sietí a digitálnych platforiem. Analyzuje takisto porušovanie a obchádzanie volebných pravidiel a pracuje na spoločnom postupe proti hybridným hrozbám a škodlivým dezinformačným kampaniam tretích krajín, ktorých cieľom je podkopávať Európsku úniu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices