Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Dohoda lídrov EÚ o znížení emisií skleníkových plynov je malý krok vpred

Europoslanec za Progresívne Slovensko, Martin Hojsík, sa vyjadril k dohode európskych lídrov o znížení emisií skleníkových plynov do roku 2030:

„Dohoda lídrov EÚ o znížení emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 55% je malý krok vpred. Žiaľ, cieľ, podľa vedkýň a vedcov, nie je dostatočný pre udržanie nárastu teploty do kritickej hranice 1,5 °C. Som však rád, že k nejakej dohode prišlo a teraz sa môžu krajiny EÚ a teda aj Slovensko pustiť do práce a sústrediť sa na to, ako túto dohodu využiť najlepším možným spôsobom.

Igor Matovič dnes aj vďaka tlaku verejnosti prisľúbil, že podporuje 65% zníženie emisií. Beriem to ako jeho záväzok spraviť to na Slovensku realitou. Očakávam preto, že vláda pripraví plány na dosiahnutie týchto cieľov. Napríklad aj cez slovenský klimatický zákon a vyhlásenie stavu klimatickej núdze.

Cieľ je jasný. Potrebujeme, aby každá obyvateľka a obyvateľ Slovenska cítil a videl zmenu. Či už ide o podporu pri zatepľovaní, odstránenie byrokracie pri využívaní obnoviteľných zdrojov, alebo v prístupe ku zelenej a modernej hromadnej doprave. Aby ju videli v modernizácii priemyslu a nových pracovných miestach, ale aj zelených mestách a obciach.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Mrzí ma ale, že sa lídri krajín EÚ nezhodli na ambicióznejšom cieli. Riskujeme tak, že sa nevyhneme obrovským nákladom na závažné dosahy zmeny klímy pri vyššom oteplení. Investície do záchrany klímy nie sú investíciami navyše, ale je to práve jediný spôsob, ako môžeme našu ekonomiku udržať zdraví v najbližších desaťročiach. Už dnes vieme, že každý milión investovaný do technológií, ktoré zabezpečia energetickú obnovu, poskytuje trikrát viac pracovných miest, než investície do fosílnych palív.

Dôsledná ochrana klímy s dostatočnými cieľmi znižovania emisií je kľúčovou rozvojovou a modernizačnou príležitosťou Slovenska. Aj Slovensko má ešte šancu byť lídrom v zelenej transformácii krajiny a zabezpečiť tak nielen zdravé životné prostredie, ale aj nové pracovné príležitosti a odolnú ekonomiku“.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

BRATISLAVA / Ako nové európske zákony zvýšia ochranu potravín v obchodoch? Sú naše pracie prostriedky …

Consent choices