nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /SaS, ECR/. PHOTO: European Union.

Videokomentár L. Ď. Nicholsonovej: Proti odlučovaniu matiek od novorodencov

Europoslankyňa za SaS, Lucia Ďuriš Nicholsonová vyjadrila znepokojenie nad situáciu, aká sa v posledných odohráva v niektorých prípadoch na Slovensku. „Ak niečo naozaj nemám rada, tak je to nespravodlivosť, meranie rôznymi metrami a delenie ľudí na vyvolených a tých bežných smrteľníkov,“ hovorí a pripája príbeh matky, ktorej nemocnica v Nových Zámkoch  neumožnila vidieť vlastné dieťa celých 72 dní.

Lucia Ďuriš Nicholsonová adresovala v tejto veci listy aj ministrovi zdravotníctva a riaditeľovi nemocnice  s požiadavkou na dodržiavanie odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, ale aj medzinárodných dohovorov o právach pacienta, právach dieťaťa, a odporúčaní neonatológov.

Prepis videokomentára

Ak niečo naozaj nemám rada, tak je to nespravodlivosť, meranie rôznymi metrami a delenie ľudí na vyvolených a tých bežných smrteľníkov. A to všetko sa stalo v príbehu, ktorý vám rozpoviem. 

Obrátila sa na mňa pani Marcela Pastoreková, to je tá mamička, ktorej nemocnica nedovolila byť s jej umierajúcim 8 mesačným chlapcom a kým on sám zomieral, ona plakala na chodbe. Tento otrasný príbeh sa stal v období pred koronou, momentálne je podaná žaloba na súde a ja pevne verím, že nemocnica za tento prístup v rozpore s medzinárodnými dohovormi tvrdo zaplatí  

Pani Pastoreková mi poslal iný príbeh inej matky a jej dieťaťa, ktorý je rovnako nepochopiteľný, krutý a pre mňa neprípustný. Stal sa matke, ktorá koncom septembra v Galantskej nemocnici priviedla na svet dcérku. Kvôli problémom s pľúcami predčasne narodené dievčatko previezli do novozámockej nemocnice.

Pridala sa pridružená diagnóza, ktorú nebudem špecifikovať, ale podľa názoru odborníkov – neonatológov, ide o také ochorenie novorodencov, pri ktorom je žiadúce, aby matka dojčila svoje dieťa, v krajnom prípade, aby ho kŕmila odsatým mliekom.

A tu sa dostávame k meritu veci. Táto matka nevidela svoje novonarodené dieťa celých 72 dní. Nemocnica v Nových Zámkoch jej nedovolila dcéru navštíviť. O stave maličkej ju informovali počas celých 72 dní len po telefóne a za celých 72 hodín jej poslali tri fotografie dcérky.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Dôvod? Protipandemické opatrenia, ktoré zakazujú návštevy v nemocniciach. Matka mala negatívne testy, ani tak ju k jej novonarodenej dcére nepustili. Celých 72 dní. 

Svetová zdravotnícka organizácia, ako aj neonatológovia, s ktorými som hovorila, jednoznačnej odporúčajú kontakt predčasne narodených detí a novorodencov ako takých s matkou a to napriek Covidu. Dokonca aj pozitívnym matkám bez príznakov odporúčajú svoje deti dojčiť.  

Postup, aký zvolila novozámocká nemocnica považujem za absolútne neprípustný. Obrátim sa preto ako na jej vedenie, tak aj na ministra zdravotníctva, aby vydal vnútorné usmernenie pre novorodenecké oddelenia, pre pôrodnice, pre neonatologické oddelenia, ktoré bude v súlade s odporúčaniami odborníkov aj svetovej zdravotníckej organizácie – neodtŕhať matky od novorodencov.

A teraz k tomu deleniu ľudí na vyvolených a na bežných smrteľníkov a na meranie dvojakým metrom. Keď som riešila prípad matky, ktorá 72 dní nevidela svoju novonarodenú dcéru, celý čas som musela myslieť na dámske návštevy predsedu parlamentu Borisa Kollára počas zákazu návštev a na to, ako sa to snažil obhájiť jeho minister práce Krajniak – vraj tie dámy chodili opatrovať Borisa Kollára, aby odbremenili personál. Predstaviť si popritom nemocnicu, ktorá kvôli zákazu návštev dokáže na 72 dní oddeliť matku od dieťaťa vyznieva v tejto súvislosti ako vrcholná nespravodlivosť, ktorá musí byť potrestaná.

Pevne verím, že matka bude čoskoro so svojou dcérkou a že kompetentní, ktorí ich od seba oddelili, ponesú zodpovednosť. 

O mam

Odporúčame pozrieť

Univerzitná nemocnica Bratislava môže čerpať eurofondy v hodnote až 18,5 mil. eur

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) môže vďaka projektu Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý predstavuje pomoc …

Consent choices