Sassoli
Predseda EP David Sassoli. PHOTO: © European Union.

Predseda europarlamentu Sassoli vidí svetlé zajtrajšky. Podľa neho EÚ potrebuje rozsiahle portfólio vakcín

Predseda Európskeho parlamentu vidí aj napriek aktuálne pretrvávajúcej pandémii či absencii pobrexitovej obchodnej dohody svetlé zajtrajšky.

„Všetci si bolestne uvedomujeme, že tento rok bude vo všetkých učebniciach dejepisu. Koordinovaným úsilím sa však dokážeme dostať zo súčasnej situácie,“ povedal Sassoli počas štvrtkového prejavu na zasadnutí Európskej rady.

Posledné mesiace sa totiž svet aj EÚ zaoberá pandémiou koronavírusu a aj vakcínami proti ochoreniu. Sassoli dodal, že „EÚ potrebuje rozsiahle a rozmanité portfólio potenciálnych vakcín, aby mohla byť zabezpečená spravodlivá a koordinovaná distribúcia v rámci nej.“ Podľa neho tiež EÚ musí zabezpečiť vakcínu, ktorá by bola cenovo dostupná a dostala sa k najširším vrstvám, a to nielen na európskom kontinente.

Zdravšia Európa

Predseda EP priznal, že patrí k zástancom zdravšej Európy a zelená dohoda je „správny spôsob, ako zabezpečiť udržateľnú budúcnosť.“ Podľa neho je globálne spojenectvo s medzinárodnými partnermi absolútna nevyhnutnosť. „Tlieskam novozvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za sľub opätovne pristúpiť k parížskej klimatickej dohode. Aj na základe tohto záväzku budeme schopní obnoviť naše partnerstvo so Spojenými štátmi,“ uviedol k novozvolenému prezidentovi.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Možné sankcie

Sassoli sa v príhovore dotkol aj možných sankcií proti Turecku, ktoré v ostatných mesiacoch stupňovalo napätie vo východnej časti Stredozemného mora nárokovaním si námorných oblastí Grécka a Cypru a nerastného bohatstva nachádzajúceho sa v týchto vodách. „Považujem za nevyhnutné, aby sme zvážili všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, vrátane ekonomických sankcií, aby sme vyslali dôveryhodný signál o našej podpore územnej celistvosti Cypru,“ dodal.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

sassoli photo

Komentár Davida Sassoliho: Parlament budúcnosti skúšaný pandémiou a totalitnými režimami

Autorom komentáru je David Sassoli, predseda Európskeho parlamentu. Pätnásť mesiacov po prepuknutí ničivej pandémie sa …

Consent choices