PHOTO: © European Union.

Johnson už rozmýšľa nad najhorším. Obyvateľov Británie pripravuje na novoročný šok

Britský premiér Boris Johnson už pripustil aj možnosť, že rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou sa napokon nepodarí dotiahnuť do úspešného konca.

Práve 31. decembra skončí medzi EÚ a Veľkou Britániou prechodné obdobie po jej vystúpení. Obidve strany preto už pomaly začínajú pripravovať svojich obyvateľov na „novoročný šok“.

V prípade, že sa dohoda nedotiahne do konca, britské a európske podniky od 1. januára budú čeliť clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu, a to by poškodilo ekonomiky na oboch stranách. Negatívnejší dopad by to však malo na Spojené kráľovstvo, ktorého hospodárstvo v ostatných mesiacoch trpí pre pandémiu koronavírusu.

„Myslím si, že momentálne existuje dosť veľká šanca, že budeme mať riešenie, ktoré sa bude podobať na vzťahy Austrálie s EÚ,“povedal Johnson a dodal, že Austrália nemá s EÚ uzatvorenú žiadnu dohodu o voľnom obchode. „Neznamená to, že je to zlá vec,“dodal.

Ak by sa aj obidve strany dohodli na dohode, ratifikovať by ju ešte musel Európsky parlament aj poslanci vo Westminsteri, preto si predseda EP David Sassoli nie je istý, či Londýn a Brusel dokážu do konca roka vyriešiť všetky sporné otázky. Ak by sa im to podarilo, tak v prípade Európskeho parlamentu nevidí v schvaľovacom procese žiadnu prekážku.„Deadline je 31. decembra, čiže ak nájdeme spoločnú reč, nemyslím si, že by to mal byť pre Európsky parlament problém,“ povedal vo štvrtok počas samitu.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices