Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vianoce v Európe: Ako prežijú Štedrý deň ostatné krajiny? Pozrite si, aké opatrenia zaviedli

Ako prežije tohtoročné Vianoce Európa? Tieto sviatky budú netradičné vo viacerých krajinách. V niektorých sa len zvažuje zavedenie lockdownu, v ďalších už platí niekoĺko týždňov. Európske Noviny vám preto prinášajú prehľad zavedených opatrení v ostatných členských krajinách EÚ.

Česká republika

Naši západní susedia po tvrdom lockdowne opäť začali poľavovať v dodržiavaní základných opatrení, čo však prinieslo aj zvýšenie počtu nakazených. Krajina sa preto zase pomaly začína zatvárať. Vláda obmedzila vianočné trhy, taktiež sa menia aj otváracie hodiny reštaurácií, jedlo však môžete skonzumovať aj v interiéri. Epidemiologická situácia sa zhoršuje, totiž mobilita obyvateľov neklesá. Vláda preto uvažuje nad zatvorením reštaurácií, barov i hotelov, presné pravidlá na obdobie Vianoc však ešte nie sú jasné.

Francúzsko

Krajina ešte v novembri zaviedla týždne trvajúci lockdown, po ktorom sa opatrenia zase začali uvoĺňovať. Od utorka svoje brány opäť otvoria reštaurácie a umožnený bude i pohyb medzi regiónmi, avšak počet nových nakazených nemôže presiahnuť hranicu 5000. Podľa premiéra Jeana Castexa však hodnoty neklesajú, a preto budú musieť prehodnotiť svoj pôvodný plán. Vo Francúzsku však naďalej ostávajú zatvorené divadlá, kiná i kultúrne sály. Vláda sa rozhodla sprísniť aj vítanie nového roku, pričom zakáže verejné oslavy a po 8 hodine bude platiť zákaz vychádzania.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Rakúsko

Rakúsky cestovateľský portál vníma lockdown počas uplynulých týždňov ako úspešný, a preto sa krajina rozhodla uvoĺňovať pravidlá. Ubytovacie a gastronomické prevádzky zostávajú naďalej zatvorené, a to predbežne do 6. januára. V krajine tiež platí nočný zákaz vychádzania aj zákaz vianočných trhov. Školy, obchody a fitnescentrá sú však otvorené, no s viacerými obmedzeniami. Lyžiarske strediská krajina otvorí ešte do Vianoc, avšak nebude možné ubytovať sa. V krajine sa cez víkendy koná dobrovoľné plošné testovanie podľa regiónov. V Rakúsku sú zakázané akékoĺvek podujatia, teda koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a veľtrhy sa konať nemôžu.

Maďarsko

Maďarská vláda otvorila možnosť registrovať sa na vakcináciu. V krajine však naďalej platí zákaz vychádzania medzi 20:00 a 5:00, tieto opatrenia sa však na Štedrý deň zmiernia. Maďarsko, podobne ako ostatné európske krajiny, zakáže novoročné oslavy, pričom rodinné stretnutia sú obmedzené na 10 osôb. Rúška sú v krajine naďalej takmer všade povinné.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecko

Angela Merkelová sa dohodla s premiérmi nemeckých spolkových krajín na ďalšom sprísnení lockdownu, totiž krajina zaznamenala rekordný prírastok nakazených aj úmrtí na Covid-19. Od stredy budú zatvorené všetky obchody okrem tých nevyhnutných. Reštaurácie, bary, školy, škôlky sú už aj teraz zatvorené, rovnako sú na tom aj kaderníctva, avšak vianočný stromček sa dá naďalej kúpiť. Nemecko rovnako ako Francúzsko zakázalo novoročné oslavy, na verejnosti je tiež zákaz konzumácie alkoholu. V krajine ostanú zavreté aj lyžiarske strediská. Štedrý deň bude možné osláviť maximálne so 6 ľuďmi. Všetky uvedené opatrenia by mali platiť do 11. januára.

Taliansko

Jedny z najťažších Vianoc prežijú v Európe aj Taliani, totiž od 20. decembra bude zakázané opustiť okres miesta pobytu. Výnimku dostanú ľudia starajúci sa o svojich starších členov rodiny. Taliansko tiež predĺžilo núdzový stav až do 15. januára. Na Štedrý deň by sa nemalo zísť viac ako 10 ľudí. Od 22. hodiny bude platiť nočný zákaz vychádzania, teda aj polnočné omše sa budú konať skôr. V krajine do 7. januára ostávajú zatvorené aj lyžiarske strediská.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices