koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na Slovensku platí oddnes zákaz vychádzania, cestovanie však nie je obmedzené

Vládny kabinet zdôraznil, že medzi ľuďmi majú byť vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností.

BRATISLAVA 19. decembra (SITA) – Na Slovensku platí oddnes od 5:00 zákaz vychádzania, zatvorené sú všetky obchody, s výnimkou nevyhnutných. Povolená je cesta do zamestnania, na nákup liekov, potravín, krmív a iných doplnkov pre zvieratá. Obyvatelia môžu ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov. Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je aj cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Nie je zakázané ani cestovanie medzi okresmi.

Vládny kabinet zdôraznil, že medzi ľuďmi majú byť vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností. Vláda zároveň odporúča všetkým zamestnávateľom, aby umožnili zamestnancom prejsť na home office, teda prácu z domu, ak je to možné.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Počnúc dnešným dňom sú, naopak, zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky služieb, ktoré mohli byť doteraz otvorené za osobitných podmienok. Ide o umelé kúpaliská, fitness centrá, prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných predstavení, kaderníctva, prevádzky starostlivosti o ľudské telo či autoškoly.

Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Hotely a podobné ubytovacie služby, prevádzky lanoviek a vlekov môžu fungovať len za podmienky, že sa ich návštevníci starší ako desať rokov preukážu negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na COVID-19 nie staršími ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Pre zákazníkov zároveň platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiérových a exteriérových častiach prevádzok.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Naďalej sa uplatňujú podmienky dodržania protiepidemických opatrení pre otvorené prevádzky, pričom platí maximum jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Tu sa nezapočítavajú deti do desať rokov v sprievode dospelej osoby, pričom doteraz bola veková hranica 14 rokov. V dňoch 24. a 31. decembra sa hodiny vyhradené pre ľudí nad 65 rokov skracujú tak, že namiesto dvoch hodín od 9:00 do 11:00 bude pre seniorov vyčlenená jedna hodina, a to od 9:00 do 10:00.

Osoby prichádzajúce na územie Slovenska sa okrem PCR testu môžu preukazovať aj negatívnym výsledkom antigénového testu vykonaného na území Česka alebo Rakúska, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Po príchode z rizikovej krajiny sa zároveň veková hranica detí pri povinnosti otestovať sa alebo preukazovať sa negatívnym výsledkom testu zvyšuje zo sedem na desať rokov. Zmeny sú v platnosti od piatka 18. decembra.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices