brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rokovania o brexitovej obchodnej dohode pokračujú napriek tomu, že vyjednávači sa stále nevedia dohodnúť

(SITA) – Lídri Spojeného kráľovstva a Európskej únie budú pokračovať v rokovaniach o dosiahnutí „pobrexitovej“ obchodnej dohody aj v priebehu pondelka, keďže čas na jej spečatenie, do konca tohto kalendárneho roka, sa výrazne kráti. O polnoci z nedele na pondelok mal pritom uplynúť avizovaný posledný termín na uskutočnenie dohody. Informoval o tom britský spravodajský web BBC.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a jeho britský náprotivok David Frost sa v nedeľu stretli v Bruseli, no kľúčové otázky obchodnej dohody naďalej zostávajú nevyriešené. Hlavný sporným bodom v rokovaniach o budúcich obchodných vzťahoch stále zostáva právo rybárov z členských štátov únie na lov v britských vodách. EÚ si želá zachovanie súčasného stavu, čo však Londýn odmieta.

Sporná otázka rybolovu

Európska únia zastáva pozíciu, že britské ostrovy svoje pobrežné vody s kontinentom zdieľajú desaťročia, ak nie stáročia. Brusel trvá na tom, že ak európski rybári stratia veľkú časť súčasných práv, bude nasledovať odveta v podobe vysokých dovozných ciel na britské rybné produkty. Pre britský rybný priemysel je únia pritom jedným z najdôležitejších exportných trhov. Podľa zdroja blízkeho únijným vyjednávačom sa blok odmieta zrieknuť viac ako štvrtiny súčasných rybolovných kvót.

Veľká Británia opustila euroblok 31. januára, kedy sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť spomenutú obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Dohoda je stále možná

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že dohoda je stále možná a je v záujme oboch strán. Spojené kráľovstvo to však podmieňuje ústupkami EÚ. Ako referuje BBC, definitíva o tom, či sa obe strany budú schopné dohodnúť, bude známa ešte pred Vianocami. Akúkoľvek dohodu budú musieť ratifikovať zákonodarcovia EÚ a Spojeného kráľovstva.

Ak sa dohoda nedosiahne včas, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu budú od 1. januára čeliť clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu. Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale negatívnejší dopad by to malo na Spojené kráľovstvo.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices