Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ – Spojené kráľovstvo: Poslanci preferujú dohodu, vítajú však prípravy na všetky scenáre

Európsky parlament dúfa v dosiahnutie dohody o usporiadaní budúcich vzťahov medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom, potrebuje však čas, aby ju mohol dôkladne analyzovať.

Poslanci počas rozpravy s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom a hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom zdôraznili, že Európsky parlament uprednostňuje dosiahnutie dohody, nie však za cenu ohrozenia integrity jednotného trhu Únie.

Zákonodarcovia privítali piatkové plenárne hlasovanie o núdzových opatreniach pre prípad nedosiahnutia dohody so Spojeným kráľovstvom. Zdôraznili tiež, že návrh Európskej únie je vo svojom rozsahu bezprecedentný, nakoľko ponúka voľný obchod bez ciel a kvót, čo si však vyžaduje, aby Spojené kráľovstvo rešpektovalo pravidlá spravodlivej hospodárskej súťaže.

Rečníci pripomenuli, že súčasná krátka lehota na ukončenie rokovaní o takejto nebývalo rozsiahlej dohode bola stanovená Spojeným kráľovstvom. Poslanci tiež v nadväznosti na vyjadrenie hlavného vyjednávača EÚ Michela Barniera vyzvali na zaistenie neobmedzeného prístupu rybárskej flotily EÚ do vôd Spojeného kráľovstva.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Viacerí poslanci privítali štvrtkové potvrdenie dohody, ktorá okrem iného poskytuje záruky týkajúce sa práv občanov a mieru na ostrove Írsko. Zdôraznili tiež, že ak vyjednávači dospejú k dohode až po 20. decembri, Európsky parlament ju nestihne do 1. januára 2021 dôkladne analyzovať a odhlasovať. Na tomto termíne sa vo štvrtok dohodli lídri poslaneckých klubov v EP.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices