V42
PHOTO: Ilustračné. Rokovanie krajín V4

I. Brocková: V4 nie je homogénnym blokom, ale otvorenou koalíciou so záujmom spolupracovať

Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková je presvedčená, že V4 má aj naďalej zmysel a perspektívu.

Vyšehradská skupina (V4) nie je homogénnym blokom, ale otvorenou koalíciou so záujmom spolupracovať vo vybraných oblastiach. Odlišné pozície neboli ani v minulosti zriedkavé, vrátane otázok strategického záujmu. Hranice vzájomnej spolupráce tak ostávajú naďalej podmienené spoločnými záujmami a konsenzom. Uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

Ako ďalej priblížila, v rámci V4 sa realizuje množstvo praktických projektov, od kultúry a infraštruktúry, cez zdravotníctvo, ekonomiku a energetiku, až po bezpečnosť, ktoré sú podľa Brockovej dôležitým tmelom „našich“ susedských vzťahov. „Táto spolupráca nie je tak viditeľná, ale o to dôležitejšia, lebo jej priamymi prijímateľmi sú občania. V takejto spolupráci je potrebné pokračovať za „každého počasia,“ skonštatovala štátna tajomníčka.

Vyšehradská spolupráca, od vzniku ktorej uplynie vo februári tohto roku 30 rokov, prešla podľa tajomníčky rezortu diplomacie „hviezdnymi i menej úspešnými obdobiami“. Niekedy bola aj utlmená, nikdy však nezanikla a Brocková je presvedčená, že má aj naďalej zmysel a perspektívu. Spresnila, že aj programové vyhlásenie vlády považuje V4 za dôležitú formu regionálnej spolupráce, ktorej aktívnym členom chce byť aj SR. Podľa štátnej tajomníčky hlavným kritériom „nášho“ pôsobenia je však obhajoba a presadzovanie záujmov SR a to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniami v rámci Európskej únie (EÚ).

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

„Maďarsko a Poľsko sú naši susedia, s ktorými nás okrem hraníc spája aj členstvo v EÚ a spojenectvo v NATO. Práve tento spoločný cieľ – integrácia do európskych a euroatlantických štruktúr stál aj za vznikom V4,“ dodala na záver Brocková.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Schengen

Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili schengenskú spoluprácu

Komisia prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore. Je k nemu pripojená …

Consent choices