Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra odporučila vakcínu od spoločnosti Moderna

Európska lieková agentúra odporučila vakcínu od americkej spoločnosti Moderna na autorizáciu. Je tak v poradí druhou, ktorá prešla prísnym schvaľovacím procesom. Prvé spoločnosti, ktoré v Európe už spoločné vakcíny distribuujú sú Pfizer a BionTech. Na to, aby sa mohlo začať očkovať musí zasadnúť Európska komisia.

Ako uvádza web EMA, jej výbor pre lieky na humánne použitie dôkladne vyhodnotil údaje o kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny Moderna a odporučil Európskej komisii udeliť jej súhlas pre uvedenie na trh EÚ.

„Táto vakcína nám poskytuje ďalší nástroj na prekonanie súčasnej núdze. Je to dôkaz úsilia a odhodlania všetkých zúčastnených, že máme druhé pozitívne odporúčanie očkovacej látky len rok od vyhlásenia pandémie,“ vyhlásila výkonná riaditeľka agentúry Emer Cookeová.

Odporúčacie stanovisko EMA potešilo aj predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá ho označila ako “dobrú správu” v pokračujúcom úsilí zabezpečiť pre Európanov čo najviac vakcín. „Teraz v plnej rýchlosti pracujeme na tom, aby sme to schválili a sprístupnili v EÚ,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Eurokomisia schválila SR dve schémy štátnej pomoci za 296 a 264 miliónov eur

Európska komisia (EK) schválila dve slovenské schémy štátnej pomoci s celkovým rozpočtom 560 miliónov eur …

Consent choices