Čo nové doma i vo svete? Kongres potvrdil Bidenovo víťazstvo, vláda odsúhlasila záväzok znížiť emisie skleníkových plynov

Veľká Británia už očkuje viac ako 200-tisíc ľudí denne

Britská vláda podľa Matta Hancocka smeruje k splneniu svojho cieľa, že do polovice budúceho mesiaca budú zaočkovaní ľudia vo veku nad 70 rokov a tí, ktorí sú najzraniteľnejší. Minister zdravotníctva zároveň dodal, že všetci dospelí obyvatelia Veľkej Británie budú mať možnosť zaočkovať sa proti koronavírusu do jesene. Viac TU.

Na Ukrajine vybuchol plynovod, dodávky plynu na Slovensko však podľa R. Sulíka zatiaľ nie sú ohrozené

Na tranzitnom plynovode, prepravujúcom ruský plyn cez územie Ukrajiny na Slovensko, došlo v podvečerných hodinách k výbuchu. Príčiny ani rozsah škôd zatiaľ nie sú známe, výbuch bol zaznamenaný v Poltavskej oblasti na území Ukrajiny. Viac sa dočítate TU.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Komisia navrhuje zakúpiť ďalších 300 miliónov dávok očkovacej látky BioNTech-Pfizer

EÚ získala široké portfólio vakcín s rôznymi technológiami. Pre Európu a jej susedov zabezpečila až 2,3 miliardy dávok najsľubnejších potenciálnych vakcín. Okrem vakcíny od BioNTech-Pfizer bola 6. januára 2021 schválená druhá vakcína, ktorú vyrába spoločnosť Moderna. Očakáva sa, že čoskoro budú schválené ďalšie vakcíny. Kedy by mali byť dodané zistíte TU.

V. Bilčík: Aktivity Európskeho parlamentu v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) sa vyjadril k aktuálnym aktivitám Európskeho parlamentu v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Celé jeho stanovisko, nájdete TU.

IstroAnalytica: Lockdown naplno neúčinkuje na viac ako 2 milióny ľudí

Napriek lockdownu a sprísneným opatreniam v nitrianskom okrese sa v SR ďalej v práci stretáva vyše 700 tisíc ľudí. Spolu s ich rodinnými príslušníkmi tak lockdown naplno neúčinkuje na viac ako 2 milióny ľudí. Zamestnanci sa navyše po príchode na pracovisko spolu prezliekajú v šatniach, využívajú počas dňa spoločné toalety, spoločne sa stravujú a po spoločne odpracovanej zmene následne spolu opäť cestujú domov. Viac zistíte TU.

ROZHOVOR: Pravdepodobne sa lockdown bude predlžovať, hovorí lekár Peter Visolajský

Po vianočnej prestávke vám prinášame ďalšiu časť rozhovorov EN pre mladých, tentoraz s pediatrom Petrom Visolajským. Pôsobí vo Fakultnej nemocnici Nitra a je tiež členom permanentného krízového štábu, ktorý zriadil premiér Igor Matovič. Celý rozhovor nájdete TU.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Kongres formálne potvrdil Bidenovo víťazstvo v prezidentských voľbách

Americký Kongres formálne potvrdil víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. Stalo sa tak po tom, ako museli v stredu svoje zasadnutie prerušiť, keď do Kapitolu vtrhli rozhnevaní priaznivci dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Snemovňa i Senát potvrdili Bidenovo víťazstvo na základe hlasov Zboru voliteľov. Viac nájdete TU.

Vláda odsúhlasila záväzok znížiť emisie skleníkových plynov aspoň o 40 percent do roku 2030

Vládny kabinet schválením návrhu zákona zosúladil slovenskú legislatívu so smernicou Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ z 20. júna 2019, ktorá je zameraná na dekarbonizáciu odvetvia dopravy, a to predovšetkým prostredníctvom agregácie nákupu ekologických vozidiel. Oveľa viac sa dočítate TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices