Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Inštitút ifo navrhuje, aby EÚ platila výrobcom bonusy za vakcíny dodané v skoršom termíne

Problém s pomalým postupom vakcinácie proti koronavírusu by mohla Európska únia zmierniť, ak ich výrobcom ponúkne bonusy za každú vakcínu dodanú v skoršom než zmluvne dohodnutom termíne. V nedeľu to navrhol nemecký ekonomický inštitút Ifo. Krok je rekciou na „menej než záväzné“ podmienky v kontraktoch s farmaceutickými firmami, uvádza sa v stanovisku, ktoré vypracovali ekonómovia Clemens Fuest a Daniel Gros.

Realizácia návrhu by Európe priniesla dodatočné náklady rádovo v miliardách eur, pripúšťajú ekonómovia.

„Prirážky napriek tomu stoja za to, pretože by to bolo stále oveľa lacnejšie než predĺžený lockdown v dôležitých častiach EÚ s jej ročným hospodárskym výkonom 14 biliónov eur,“ vysvetluje Fuest. Ako dodal, nemožno zabúdať ani na náklady v podobe zavretých škol a stratených životov.

Každá jedna vakcína dodaná nad rámec pôvodného plánu môže mať v roku 2021 spoločenský prínos zhruba 1 500 eur, odhadujú ekonómovia. To je mnohonásobok ceny jednej vakcíny, ktorá nepresahuje 15 eur. Bonusy by mal byť na začiatku podstatne vyššie, než aktuálne dohodnutá cena a postupne klesať. Tým by výrobcovia získali silný motív, aby zrýchlili produkciu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko obdržalo už tretiu platbu z plánu obnovy za splnenie ďalších opatrení

Slovensko dnes za splnenie ďalších opatrení z plánu obnovy obdržalo už tretiu platbu, a to …

Consent choices