mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vypočutia kandidátov na Európske hlavné mesto kultúry 2026 začnú 2. februára

Vypočutia kandidátskych miest, ktoré zabojujú o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026, sa začnú v utorok 2. februára. O titul EHMK 2026 sa uchádza Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina. Predbežný výber sa uskutoční online formou od utorka 2. do štvrtka 4. februára. V tlačovej správe o tom informoval Michal Hajtol z Oddelenia komunikácie a protokolu Ministerstva kultúry SR (MK SR).

Prihlášky a vypočutia miest bude hodnotiť skupina odborníkov zložená z expertov na oblasť kultúry a umenia. Nezávislých odborníkov, ktorých nominovali európske inštitúcie, doplnia dvaja slovenskí porotcovia, ktorých po konzultácii s Európskou komisiou menovalo MK SR. Ján Sudzina a Jozef Kovalčík budú súčasťou jedenásťčlennej medzinárodnej poroty, ktorá sa bude do online vypočutia prihlasovať z deviatich štátov Európy. Postupujúcich kandidátov oznámi predseda poroty v piatok 5. februára o 15:00. Verejnosť a médiá budú môcť sledovať vyhlásenie výsledkov aj na sociálnych sieťach MK SR. Konečný výber je naplánovaný na jeseň, pričom v tejto fáze sa môže skupina odborníkov rozhodnúť kandidátske mestá aj navštíviť. Ktoré mesto ponesie titul EHMK na rok 2026 a získa prestížnu cenu vo výške 1,5 milióna eur na počesť Meliny Mercouriovej, bude známe najneskôr v decembri 2021.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

V roku 2026 bude mať Slovensko po druhýkrát možnosť získať titul EHMK. Ten sa každý rok udeľuje dvojici, respektíve trojici európskych miest. Slovensko bude v roku 2026 cez projekt EHMK spojené s Fínskom. Európske hlavné mesto kultúry je jedným z najuznávanejších projektov Európskej únie. Zdôrazňuje význam miest ako centier kultúrneho života. Vďaka umeniu a kultúre pomáha zlepšiť kvalitu života obyvateľov, posilňuje spolupatričnosť a podporuje kultúrnu diverzitu Európy.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili v Trenčíne spoluprácu na projekte EHMK 2026

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V …

Consent choices