Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

KORONAVÍRUS: Maďarsko by mohlo podľa Orbána očkovať ruskou vakcínou od budúceho týždňa

Maďarsko by mohlo začať s očkovaním proti koronavírusu ruskou vakcínou už od budúceho týždňa. V piatok to v rozhovore pre štátne rádio povedal premiér Viktor Orbán, podľa ktorého zdravotnícke úrady robia finálne testy očkovacej látky Sputnik V. Maďarské orgány predbežne schválili danú vakcínu 21. januára ako prvé v Európskej únii (EÚ), pričom krajina kúpila dva milióny dávok.

V pokročilej fáze ohodnotenia je v Maďarsku aj vakcína čínskej firmy Sinopharm. Maďarsko zaobstaralo päť miliónov dávok tejto látky.

Všetci ľudia vo veku nad 60 rokov, ktorí sa budú chcieť zaočkovať, dostanú podľa Orbána vakcínu do 15. marca. Do 1. apríla by sa podľa predsedu maďarskej vlády mohli zaočkovať zhruba dva milióny Maďarov, čo je zhruba 20 % populácie krajiny.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

V piatok sa Orbán v Budapešti stretne s českým premiérom Andrejom Babišom. Podľa vyhlásenia úradu českej vlády by sa lídri mali okrem iného zhovárať o skúsenostiach Maďarska so Sputnikom V.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices