V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Krajiny vo východnom susedstve EÚ čelia vážnym bezpečnostným výzvam

„Východné partnerstvo je aj po dvanástich rokoch významným strategickým projektom na podporu posilnenia demokracie, stability a prosperity v krajinách v našom východnom susedstve. Je však potrebný ďalší pokrok, a to najmä v oblasti právneho štátu, boja proti korupcii a dodržiavania ľudských práv. Pre silnejúci vplyv Ruska a jeho konfrontačnej politiky v regióne však nesmieme zabúdať ani na dôslednejšie zvyšovanie odolnosti, a to najmä pred hybridnými hrozbami. Je to aj v záujme našej vlastnej bezpečnosti. Preto Slovensko navrhuje vypracovať plán konkrétnych opatrení na zvýšenie bezpečnosti a odolnosti našich východných susedov.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas online konzultácii predstaviteľov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) o tzv. východnej politike a budúcnosti Východného partnerstva (EaP), ako projektu susedskej politiky Európskej únie (EÚ).

V rámci videokonferencie bol jednou z tém aj vývoj vzťahov s Ruskou federáciou. Partneri sa zhodli na potrebe zachovania vzájomnej komunikácie, no bez akýchkoľvek ústupkov či kompromisov v principiálnych a hodnotových otázkach demokracie a právneho štátu. Porušovanie ľudských práv v Bielorusku označili za absolútne neprijateľné.

Zároveň vyzvali režim v Minsku na okamžité zastavenie násilia páchaného na občanoch, ako aj na prepustenie politických väzňov a nadviazanie dialógu s občianskou spoločnosťou. Krajiny Vyšehradskej štvorky sú pripravené aj naďalej podávať bieloruským občanom pomocnú ruku ako dôkaz, že nie sú opustení vo svojom úsilí o lepšiu demokratickú budúcnosť.

„Aj pozícia V4 k územnej celistvosti, nezávislosti a zvrchovanosti Ukrajiny, nášho dôležitého suseda, zostáva nezmenená. Neuznávame anexiu Krymu ani okupáciu ukrajinských území samozvanými republikami a podporujeme európske aj euroatlantické strategické smerovanie vlády v Kyjeve. Čeliac agresii aj hybridným hrozbám prešla Ukrajina za posledných sedem rokov náročnou cestou. Chválime úroveň dosiahnutého pokroku, no nezatvárame oči. Reformná cesta na Ukrajine sa ešte neskončila a je dôležité v tomto úsilí pokračovať,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Dodal, že dlhodobým existenčným záujmom nielen Slovenska, ale celej EÚ, je mať za východnou hranicou stabilného, bezpečného a prosperujúceho suseda. Preto by sa najmä krajiny V4 mali aj naďalej snažiť pomáhať Ukrajine a zdieľať s ňou vlastné skúsenosti a najlepšie postupy.

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

V súvislosti so situáciou v regióne južného Kaukazu sa partneri zhodli na tom, že obzvlášť po nedávnom vzplanutí konfliktu medzi Azerbajdžanom a Arménskom o územie Náhorného Karabachu musí Európska únia naďalej podporovať úsilie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zamerané na zachovanie mieru, ako aj na podporu občianskej spoločnosti. „Nemali by sme prehliadať ani skutočnosť, že najmä v Gruzínsku sa Vyšehradská štvorka stáva ‚značkou európskeho priateľstva‘ a krajiny V4 sú v očiach Gruzínska strategickými partnermi v politických, bezpečnostných aj rôznych sektorových oblastiach,“ doplnil M. Klus.

V rámci diskusie o možnostiach budúcej spolupráce štátov V4 s regiónom Strednej Ázie sa partneri zhodli na pokračovaní dialógu a hľadaní zmysluplných aktivít v perspektívnych oblastiach vzájomnej spolupráce, medzi ktoré by mohol patriť napríklad aj manažment vodných zdrojov.

Videokonferencia predstaviteľov krajín V4 venovaná tzv. východnej politike nasledovala po tom, čo sa štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus stretol s veľvyslancom Ukrajiny v Slovenskej republike Jurijom Muškom, veľvyslancom Gruzínska v Slovenskej republike Revazom Beshidzem a chargé d´affaires Veľvyslanectva Moldavska v Slovenskej republike so sídlom vo Viedni Alexandruom Simionovom. Trojica vedúcich diplomatických misií počas návštevy rezortu diplomacie SR prezentovala spoločné pozície k budúcej spolupráci v rámci projektu Východného partnerstva (EaP), ktorý považujú za dôležitý nástroj v kontexte ich jasného proeurópskeho smerovania.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices