Koláž EN Zdroj: screenshot FB Igor Matovič, European Union.

Matovič sa na Facebooku pýta ľudí, či by chceli vakcínu Sputnik. V hre je aj možosť, že by Slovensko nečakalo na jej schválenie v Európskej únii

O nákupe ruskej vakcíny chce rokovať aj slovenská vláda.Vo videu sa premiér ľudí pýta, či má Slovensko kúpiť vakcínu Sputnik V, ktorou v Únii očkuje len Maďarsko.

Ruský priamy investičný fond prostredníctvom svojho hovorcu 20. januára oznámil, že Rusko podalo žiadosť o registráciu vakcíny Sputnik V v Európskej liekovej agentúre (EMA). Túto informáciu prinieslo viacero zahraničných médií. Európska lieková agentúra však túto skutočnosť poprela. Podľa nich Rusko nepožiadalo o registráciu Sputnika v EÚ ani o priebežné hodnotenie (rolling review). Je to vlastne zrýchlené hodnotenie EMA založené na predbežných výsledkoch predklinických štúdií.

Premiér sa pýta ľudí

Igor Matovič v utorok večer na svojom Facebooku zverejnil video, kde zdôrazňuje, že by bol za použitie tejto vakcíny. Urobil to tesne po tom, keď na ministerstve zdravotníctva prebehlo zasadnutie pandemickej komisie, kde sa rozoberala aj táto možnosť. Premiér Matovič vo svojom príhovore otvorene kritizuje politikov, ktorí boli proti nasadeniu Sputnika V bez toho, aby bol schválený Európskou liekovou agentúrou.

„Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí je hlboko pod úroveň môjho vkusu. Sputnik V je vakcína s vynikajúcou účinnosťou a v situácii, v ktorej sa nachádzame, by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku,“ povedal Matovič. Premiérove slová sú jasným odkazom pre vicepremiérku Veroniku Remišovú, ktorá na Facebooku napísala, že „ľudia na Slovensku nemôžu byť opäť pokusnými králikmi.“

Premiér vo svojom videu vyzýva občanov, aby sa vyjadrili k tomu, či má Slovensko kúpiť vakcínu Sputnik V. „Nevidím dôvod, aby sme to nepoužívali aj my,“ povedal. Vakcínou Sputnik V sa však zatiaľ v Európskej únii očkuje len v Maďarsku.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Vláda bude iniciovať k jej nákupu 

Minister zdravotníctva dnes po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR oznámil, že štát podnikne kroky na nákup ruskej vakcíny. „Pokiaľ vláda schváli uznesenie, Slovensko by iniciovalo kroky, aby prišlo k podpisu zmluvy a nakúpeniu vakcíny,“ povedal Krajčí. Podľa ministra použitie vakcíny Sputnik V odporúčajú aj viacerí odborníci, avšak Štátny ústav pre kontrolu liečiv 12. jauára uviedol, že spomínanú vakcínu Slovensko objedná až „keď výrobca požiada o registráciu a dodá údaje o kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny v súlade s požiadavkami platnými v EÚ.“

Infektológ Pavol Jarčuška zdôraznil, že východiskom zo súčasnej situácie je práve očkovanie. Podotkol, že ak by bola ruská vakcína v Európskej únii registrovaná, bolo by vhodné, aby ju Slovensko malo zazmluvnenú. Na druhej strane upozornil, že pre slovenský trh môže byť dostupná len v prípade, ak je aj bezpečná. Podľa infektológa by Slovensko nemuselo čakať na to, aby bola vakcína registrovaná v Európe.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices