mimoriadnaspráva

Slovensko nenakúpi ruské vakcíny. Koaličný partner podľa Krajčího návrh vetoval

Koaličný partner zabezpečenie adekvátneho množstva vakcíny Sputnik V vetoval. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Vláda mala pritom prísľub dodania týchto vakcín do konca februára.

„Namiesto hľadania riešení sme dnes asi, bohužiaľ, povýšili politiku,“ uviedol premiér Matovič, a dodal, že očkovať s ruskou vakcíou by bolo možné až po tom, ako by ju odobril Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) prípadne Európska lieková agentúra. Podľa Matoviča by Slovensko pritom mohlo mať budúci týždeň už 160-tisíc dávok ruskej vakcíny. „Veľmi ma mrzí, že koaličný partner povedal, že na Slovensku sa o ruskej vakcíne Sputnik V ani baviť nebudeme,“ oznámil predseda vlády.

Za ľudí vetovalo ruskú vakcínu

Proti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V sa na vláde postavila ministerka Veronika Remišová (Za ľudí), pričom povedala, že rovnaký proces musí platiť pre všetky vakcíny, podobne ako pre doteraz schválené. Podľa ministerky by mala mať vakcína pre stovky tisíc ľudí vysoké štandardy. Ak by Sputnik V mal registráciu, Za ľudí by s použitím nemala problém.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Ak dlhé mesiace iné vakcíny čakali na schválenie, tak musí prejsť prísnou registráciou aj táto vakcína. Práve registrácia zabezpečuje to, že vakcíny sú bezpečné. Niektoré posudky súhlasia s vakcínou, ale zároveň uvádzajú, že musia byť splnené legislatívne a formálne požiadavky registrácie,“ povedala Remišová.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej by schválenie nebolo možné z právneho hladiska, totiž „minister zdravotníctva môže sám zo svojho rozhodnutia výnimku schváliť, ale nesmie sa schvaľovať za kolektívne rozhodnutie vlády,“ povedala Kolíková.

Krajčího prieskum 

Minister zdravotníctva na tlačovej konferencii hovoril aj o prieskume, ktorý podľa neho tvrdí, že naši občania majú o Sputnik záujem. Prieskum ministra spochybnila Remišová. „Pochybujem, že otázka znela: Dali by ste sa zaočkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik?“skonštatovala Remišová.

Europoslanec Michal Šimečka k dnešnému rokovaniu vlády na Facebooku napísal, že „premiér stratil kontrolu nad vlastnou koalíciou.“ 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Rok 2022 v eurofondoch: Odštartovali sme najväčšiu reformu eurofondov v histórii Slovenska

Najväčšia reforma eurofondov v histórii Slovenska sa stala realitou, hlási Ministerstvo regionálneho rozvoja a informatizácie …

Consent choices