Ilustračné PHOTO: © European Union.

Je reálna možnosť zapožičania vakcín ? Podľa europolanca Šimečku by ich mohli ponúknuť štáty s lepšou epidemiologickou situáciou

Slovensko sa za posledné týždne dostalo medzi najhoršie krajiny v počte hospitalizovaných na milión obyvateľov, ale aj v počte úmrtí. Štátny tajomník rezortu diplomacie preto navrhol na stretnutí štátnych tajomníkov Európskej únie vytvoriť mechanizmus, v rámci ktorého by členské štáty zapožičali Slovensku vakcíny s cieľom ľahšie prekonať kritické obdobie.

Na stredajšom online tlačovom brífingu europoslanec Šimečka uviedol, že podľa neho Európska komisia nevie prinútiť Európsku liekovú agentúru(EMA), aby začala schvaľovanie ruskej vakcíny Sputnik V, pokiaľ oň sama ruská strana nepožiada. Europoslanec dodal, že mechanizmu, ktoré iniciovalo Slovensko, by mohol podľa alokácií uvoľniť vakcíny krajinám, ktoré ich majú dostatok prípadne majú dobrú epidemiologickú situáciu, avšak podľa neho by to nebol formalizovaný proces.

Naskytá sa teda otázka, ktoré členské štáty by nám vedeli zapožičať vakcíny, ktoré by sme, samozrejme, následne museli vrátiť. Na konci mesiaca, 25. až 26. februára, sa uskutoční summit hláv štátov a šéfov vlád členských krajín EÚ, na ktorom by sa teoreticky mohli zaoberať aj touto otázkou.

Otázniky okolo Sputnika

Posledný týždeň sa na Slovensku otvorila aj otázka možného použitia ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá však nie je zaregistrovaná Európskou liekovou agentúrou. Práve to je dôvodom, prečo na minulotýždňovom rokovaní vlády použitie ruskej vakcíny vetovala koaličná strana Za ľudí. Predseda európskeho výboru Tomáš Valášek (Za ľudí) vyjadril počudovanie nad tým, prečo ešte Rusko nepožiadalo o registrovanie vakcíny, tak ako to urobili ostatné koncerny. Premiér Igor Matovič na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že nákup a použitie vakcíny nemusí schváliť vláda, stačí totiž len súhlas ministra zdravotníctva, ktorý tento súhlas ešte nevydal. Igor Matovič v relácii Z prvej ruky v Rádiu Slovensko uviedol, že rozhodnutie by malo padnúť ešte dnes prípadne zajtra.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Podľa medializovaných informácií AstraZeneca rokuje o možnom podávaní Sputnika V ako druhej dávke vakcíny, avšak podľa europoslanca Hajšela ani Valášeka by toto rozhodnutie neuľahčilo proces schvaľovania Sputnika, skôr práve naopak.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices