PHOTO: © European Union.

Šéf nemeckej diplomacie naďalej odsudzuje nezákonnú anexiu Krymu, vyzýva Rusko na dodržiavanie ľudských práv

Pred siedmimi rokmi Rusko anektovalo polostrov Krym a mesto Sevastopoľ a začal sa vojenský konflikt na východe Ukrajiny. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas pri príležitosti výročia odsúdil nezákonnú anexiu, ktorá podľa neho predstavuje porušenie medzinárodného práva.

„Rád by som zároveň vyslovil jednoznačnú a neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. V tejto súvislosti by som tiež chcel zdôrazniť potrebu úplného dodržiavania minských dohôd a záverov z parížskeho samitu, ktorých cieľom bolo ukončiť vojenský konflikt v Donbase,“ vyhlásil 54-ročný Maas prostredníctvom tlačovej správy.

Výbor ministrov Rady Európy je podľa neho naďalej znepokojený tým, že ľudskoprávna situácia na Kryme sa od anexie výrazne zhoršila. „Berúc do úvahy rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva zo 14. januára 2021 týkajúce sa Krymu, vyzývam Rusko, aby plne dodržiavalo medzinárodné právo a normy v oblasti ľudských práv,“ dodal nemecký politik.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Moskvu zároveň vyzval, aby na anektovaných územiach umožnila neobmedzený prístup pre regionálne, mimovládne a medzinárodné mechanizmy kontroly dodržiavania ľudských práv.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices