dobytok
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Popredné potravinárske spoločnosti vyzvali Európsku komisiu, aby ukončila dobu klietkovú

V stredu poslali popredné potravinárske spoločnosti z celej spoločný list Európskej komisii (EK) a poslancom Európskeho parlamentu. Požadujú v ňom postupné ukončenie používania klietok v únii pre chov zvierat, počnúc obohatenými klietkami pre nosnice. Informovala o tom kampaňová koordinátorka Slobody zvierat Silvia Čaňová. Nadnárodné spoločnosti v liste zdôraznili, že zámer ukončiť používanie obohatených klietok pre nosnice je silne odôvodnený, najmä na úrovni celej . Dodali, že systémy bez klietok sú rozšírené, ekonomicky životaschopné a sliepkam poskytujú lepšie životné podmienky.

Signatári tiež upozornili, že revízia legislatívy o welfare (životnej pohode) zvierat, ktorá sa v súčasnosti pripravuje, je ideálnou príležitosťou na ukončenie klietkových chovov zvierat v celej . Signatármi listu sú nadnárodné reťazce a producenti ako Nestlé, Unilever, Inter IKEA Group, Aldi Nord, Barilla Group, Ferrero, Mondelez International a ďalší. „Budúcnosť bez klietok je reálna a niektoré progresívne spoločnosti sú toho dôkazom už teraz,“ uviedla vedúca Compassion in World Farming (CIWF) Olga Kikou. teraz musí podľa signatárov listu tento náskok dohnať a zrevidovať legislatívu pre hospodárske zvieratá, aby používanie krutých klietok pre všetky druhy hospodárskych zvierat skončilo.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

V celej je každý rok väznených v klietkach viac ako 300 miliónov sliepok, prepeličiek, husí a kačíc, králikov, prasníc a teliatok. Výzvu na ukončenie používania klietok v chovoch hospodárskych zvierat v adresovalo EK minulý mesiac aj 140 vedcov na čele s poprednou biologičkou Jane Goodall. „Iniciatívu Koniec doby klietkovej podpísalo aj 30-tisíc občanov Slovenska a sme radi, že naše volanie po Európe bez klietok podporilo túto jar nielen 140 popredných vedcov, ale aj významní producenti potravín. Na rade je Európska komisia, aby pripravila legislatívu, ktorá kruté klietky v poľnohospodárstve postaví mimo zákon,“ uzavrela Silvia Čaňová.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices