Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

I. Korčok rokoval s kolegami z Vyšehradskej skupiny a ministrom zahraničných vecí USA

Aktuálne bezpečnostné otázky, posilňovanie transatlantickej spolupráce, ako aj revitalizácia Severoatlantickej aliancie boli predmetom rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka s rezortnými partnermi Česka, Maďarska a Poľska, ktorí sa dnes 23. marca 2021 v Bruseli stretli s americkým ministrom zahraničných Antonym Blikenom. Rokovanie sa uskutočnilo na okraji zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok poukázal na zhoršujúce sa medzinárodné bezpečnostné prostredie, ktoré je sprevádzané vysokou mierou nepredvídateľnosti. „Vítam záujem novej americkej administratívy o prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany s krajinami Vyšehradskej skupiny. Dezinformačné aktivity súvisiace s pandemickou krízou sa prehlbujú a hybridné hrozby zo strany niektorých krajín narastajú. Na meniace sa bezpečnostné prostredie, na súčasné, ako aj budúce výzvy, musíme reagovať spoločne,“ skonštatoval Ivan Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

V diskusii ministri zdôraznili význam spolupráce medzi NATO a Európskou úniou (EÚ), v čom USA, ako najdôležitejší spojenec všetkých krajín V4, zohrávajú dôležitú úlohu. Témou rokovania bola aj spolupráca na pôde medzinárodných organizácií, vrátane OSN, kde je koordinácia medzi EÚ a USA obzvlášť dôležitá pre presadzovanie dodržiavania medzinárodného poriadku založeného na pravidlách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices