Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

M. Klus: Treba riešiť krátenie dodávok vakcín členským štátom, aj primeranú solidaritu ich distribúcie v EÚ

„Slovensko podporuje koordinované úsilie Európskej únie v boji proti šíreniu koronavírusu a oceňuje doterajšie úsilie. Registrácia a obstarávanie očkovacích látok sa v očiach občanov stali vlajkovými projektami EÚ v boji proti pandémii COVID-19. Verím, že postupujúca vakcinácia ešte viac prispeje k tomuto pozitívnemu trendu. Pre zachovanie dôvery v spoločné európske riešenia ale musíme urýchlene riešiť opakujúce sa krátenia dodávok vakcín niektorými farmaceutickými spoločnosťami. Väčšiu primeranú solidaritu je potrebné vniesť aj do ich distribúcie v rámci Únie. Je neakceptovateľné, aby si producenti očkovacích látok svojvoľne neplnili zmluvné záväzky. V posledných dňoch bolo nepríjemným prekvapením doručenie iba cca. 10% plánových dodávok vakcín od AstraZeneca. V tejto otázke musí EÚ ukázať svoju jednotu a podobné správanie netolerovať.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 23. marca 2021 v Bratislave, počas videokonferencie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorí zasadali vo formáte Rady pre všeobecné záležitosti (GAC).

Hlavným bodom online rokovania bola príprava zasadnutia Európskej rady, teda hláv štátov a šéfov vlády členských krajín EÚ, ktoré sa uskutoční 25. a 26. marca 2021. Lídri sa na videosummite budú venovať aktuálnemu vývoju a koordinácii v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, ekonomickým témam, vrátane rozvoja jednotného trhu Únie, priemyselnej politiky či digitálnej agendy, ako aj zahraničnopolitickým otázkam, vzťahom EÚ s Ruskom, ale tiež s Tureckom, najmä v kontexte situácie vo východnom Stredomorí.

Jednou z tém marcového zasadnutia Európskej rady budú aj plány na zavedenie digitálnych zelených osvedčení v EÚ. Štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus v tejto súvislosti uviedol, že „Slovensko víta návrh Európskej komisie na zavedenie tzv. COVID-19 cestovateľských certifikátov resp. zelených pasov. Navrhované riešenie je inkluzívne a verím, že výsledný certifikát bude aj spoľahlivý, funkčný a flexibilný, a teda v súlade s našou dlhodobou pozíciou. Okrem informácií o vakcinácii by mal preto zahŕňať aj údaje o vykonaných testoch na COVID-19 či prípadnom prekonaní tohto ochorenia.“

V súvislosti s ďalšími témami blížiaceho sa videosummitu lídrov EÚ zároveň upozornil na kľúčovú úlohu európskeho priemyslu v posilňovaní hospodárskej základne Únie. „Pre nás je rozhodujúce, aby európsky priemysel zostal globálne konkurencieschopný. Iba so zdravým a silným priemyslom totiž môžeme zvládnuť digitálnu a zelenú transformáciu. Pokiaľ ide o digitálnu agendu, EÚ musí nájsť správnu rovnováhu medzi suverenitou a otvorenosťou. Opatrenia zamerané na zvýšenie spoločenskej zodpovednosti a transparentnosti digitálnych platforiem, vrátane internetových gigantov a sociálnych médií, sú však už dávno potrebné,“ vyhlásil M. Klus.

Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti členských krajín EÚ sa počas videokonferencie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) venovali aj zahraničnopolitickým otázkam. Zhodli sa, že lídri štátov Únie musia pri riešení medzinárodných výziev a hrozieb preukázať jednotu tvárou v tvár verejnosti aj geopolitickým aktérom. „Je potrebné zabezpečiť, že pozitívne signály z Turecka nebudú len jednorazovou záležitosťou, ale prvým krokom v procese zmierňovania napätia vo východnom Stredomorí. Čo sa týka vzťahov s Ruskom, EÚ by mala vyvážene implementovať politiku tzv. piatich riadiacich princípov a neprehliadať porušovanie základných zásad medzinárodného práva, či zasahovanie do demokratických procesov iných štátov, resp. rôzne hybridné snahy o oslabovanie základov európskej bezpečnostnej architektúry,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

Spolu s partnermi diskutoval aj o aktuálnom stave príprav Konferencie o budúcnosti Európy. V tejto súvislosti ocenil nedávne spoločné vyhlásenie lídrov hlavných inštitúcií EÚ a súčasne informoval, že v spolupráci s MZVEZ SR sa už v online priestore konali prvé konkrétne aktivity a mediálne vystúpenia avizujúce blížiace sa oficiálne spustenie konferencie.

O mam

Odporúčame pozrieť

chudoba

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024

Dobrovoľnícke činnosti v roku 2024 výrazne posilní nová možnosť financovania, ktorú dnes predstavila Komisia. Nová výzva …

Consent choices