klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súdny dvor zamietol návrh, aby únia zintenzívnila boj proti zmene klímy

Súdny dvor Európskej únie (ECJ) vo štvrtok neprijal na pojednávanie podanie škandinávskej mládežníckej organizácie a ôsmich rodín z rôznych krajín sveta, ktoré požiadali, aby si EÚ stanovila ambicióznejšie ciele v redukcii emisií skleníkových plynov. Súd uviedol, že autori podnetu nie sú „osobne“ ovplyvnení európskou politikou v oblasti zmeny klímy.

Rodiny z Kene, Fidži, Nemecka, Francúzska, Talianska, Portugalska a Rumunska a švédska mládežnícka organizácia Sami podali podnet na súd v roku 2018. Ich zámerom bolo upútať pozornosť na problematiku vplyvu politiky v oblasti klímy na jednotlivcov a na aktivistov bojujúcich za záchranu hladujúcich arktických sobov a na ďalšie environmentálne problémy.

Všeobecný súd Európskej únie uznal, že sťažovatelia sú všeobecne ovplyvnení zmenou klímy, ale prípad v roku 2019 odmietol z procedurálnych dôvodov. Rodiny a mládežnícka organizácia sa odvolali na Súdnom dvore Európskej únie. Ten však vo štvrtok potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu a uviedol, že legislatíva EÚ v oblasti boja proti zmene klímy sa sťažovateľov „osobne netýka“, takže o podaní sa nemôže pojednávať.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Odvtedy, ako sa rodiny a mládežnícka organizácia na súd obrátili, Európska komisia navrhla takzvanú európsku zelenú dohodu s ambicióznejšími cieľmi v boji proti zmene klímy. Európski lídri sa vlani dohodli, že emisie skleníkových plynov bloku sa do roku 2030 znížia aspoň o 55 percent v porovnaní s úrovňou z roku 1990. Predošlý cieľ rátal s redukciou o 40 percent.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Klimatická zmena je reálna, v EÚ sú obrovské suchá. VIDEOBLOG

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices