PHOTO: © European Union, European Council

Únia chce pomôcť Turecku a zlepšiť spoluprácu v oblasti migrácie a obchodu

Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) by mali vo štvrtok poskytnúť Turecku nové stimuly na zlepšenie spolupráce v oblasti migrácie a obchodu. Chcú tak učiniť napriek úpadku demokracie v krajine polmesiaca a pretrvávajúcim obavám z energetického prieskumu vo východnom Stredomorí.

Diplomati EÚ pred samitom, ktorý sa koná prostredníctvom videokonferencie, uviedli, že ponúknu Turecku skôr pozitívne signály než vyhrážky a sankcie. Cieľom tohto kroku je zníženie napätie medzi Gréckom, Cyprom a Tureckom. Únia zároveň nechce riskovať akékoľvek nepriateľské prejavy, ktoré by mohli podkopať nové mierové rozhovory o Cypre.

EÚ má záujem obnoviť vyhlásenie EÚ a Turecka o migrácii spred piatich rokov, ktoré výrazne znížilo počet migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy, pričom je pravdepodobné, že nastane aktualizácia znenia spomenutého dokumentu. V rámci neho EÚ ponúkla Turecku asi 6 miliárd eur pre sýrskych utečencov a ďalšie stimuly, ktoré majú zabrániť ľuďom v odchode.

„Myslím si, že by sme mali pokračovať v implementácii a vyhlásenie by malo byť naďalej kľúčovým rámcom pre spoluprácu v oblasti migrácie,“ uviedol minulý týždeň šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Podľa Borrella táto dohoda zachránila životy, zastavila väčšinu ľudí pri pokuse prejsť cez Egejské more na ostrovy ako Lesbos a Samos a vylepšila podmienky pre utečencov v Turecku.

Implementácia dohody sa pred rokom pozastavila. Spôsobila to pandémia koronavírusu i vtedajší postoj Ankary, ktorá bola nahnevaná na EÚ pre nedostatočnú podporu v súvislosti s inváziou Turecka do severnej Sýrie.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices