Ilustračné PHOTO: © European Union.

EMA: Neexistujú dôkazy odôvodňujúce obmedzenie používania vakcíny AstraZeneca

Výkonná riaditeľka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cookeová v stredu uviedla, že „neexistujú dôkazy“, ktoré by podporili obmedzenie používania vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca v ktorejkoľvek populácii pre obavy zo zriedkavých prípadov krvných zrazenín po podaní tejto očkovacej látky. Šéfka agentúry však uviedla, že EMA naďalej študuje správy o nových prípadoch a na budúci týždeň zverejní nové hodnotenie.

„Na základe terajších vedeckých poznatkov neexistujú dôkazy, ktoré by podporili obmedzenie používania tejto vakcíny v akejkoľvek populácii,“ povedala Cookeová novinárom. Konštatovala, že hodnotenie EMA vychádzalo zo 62 prípadov krvných zrazenín, vrátane 14 úmrtí, ktoré boli liekovej agentúre nahlásené do 22. marca. Medzi týmito prípadmi je zahrnutý aj „významný“ počet prípadov hlásených z Nemecka, poznamenala Cookeová.

Nemeckí regulátori informovali, že k 29. marcu dostali správy o 31 prípadoch trombózy u ľudí, ktorí dostali očkovaciu látku spoločnosti AstraZeneca, a o deviatich prípadoch úmrtia. Panel nezávislých nemeckých expertov na vakcináciu v utorok uviedol, že vakcínou AstraZeneca by sa nemali masovo očkovať ľudia vo veku pod 60 rokov. Nemecká vláda toto odporúčanie akceptovala a uviedla, že tieto vakcíny sa budú podávať hlavne ľuďom vo veku nad 60 rokov.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices