Čo nové doma i vo svete? Matovič v Moskve aj v Budapešti rokuje o Sputniku, Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť s veľmi zriedkavými krvnými zrazeninami

Matovič v Moskve aj v Budapešti rokuje o vakcíne Sputnik

Vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na tlačovej konferencii uviedol, že o ceste ministra financií Igora Matoviča do Moskvy sa dozvedel v stredu 7. apríla od slovenského veľvyslanca v Moskve, viac o tejto téme TU.

INFOGRAFIKA: Ako je na tom Európa so zaočkovanosťou?

Európska únia si začiatkom vakcinácie dala za cieľ do konca marca zaočkovať najmenej 80 percent obyvateľov starších ako 80 rokov a viac, a tiež 80 percent zdravotníckych pracovníkov, čo sa jej však nepodarilo, pozrite, si ako je na tom Európa so zaočkovanosťou, TU.

MIMORIADNE: Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Eduarda Hegera za nového premiéra

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Eduarda Hegera za nového predsedu vlády. Prezidentka v príhovore uviedla, že dohoda na novom kabinete je len „začiatkom cesty“, pričom dodala, že od nového predsedu vlády očakáva nové prístupy a novú energiu a od koalície nový obraz spolupráce, viac o vymenovaní vlády TU.

Martin Hojsík: Klimatická kríza nie je hoax, potrebujeme ju urgentne riešiť

Aj keď sa to na základe nečinnosti nášho parlamentu a vlády nezdá, klimatická kríza je najväčšou výzvou našej doby. A my jej musíme venovať svoju pozornosť, celý komentár europoslanca nájdete TU.

VIDEO: Erdogan si zavaril diplomatický škandál. Kreslá sa našli len pre dvoch vedúcich predstaviteľov, Leyenovú posadili na sedačku

V utorok sa predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová stretla s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa spolu s Michelom stal terčom kritiky. Pred vlajkami Turecka a EÚ boli totiž umiestnené len dve stoličky a tureckí hostitelia usadili práve predsedníčku Leyenovú bokom na sedačku. Video nájdete TU.

EÚ by mohla dosiahnuť dostatočnú kolektívnu imunitu už počas tohto štvrťroka

Európska únia (EÚ) má na dosah dosiahnutie „dostatočnej kolektívnej imunity“ proti koronavírusu do konca júna. Európska komisia dávnejšie uviedla, že chce do konca tohtoročného leta zaočkovať aspoň 70 % dospelej populácie EÚ. Zrýchlenie výroby vakcín počas druhého štvrťroka by však mohlo spôsobiť, že sa tento cieľ podarí splniť omnoho skôr. Viac TU.

Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť s veľmi zriedkavými krvnými zrazeninami

Na tlačovej konferencii riaditeľka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cookeová, uviedla, že zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek je možné klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, viac o tejto téme TU.

Česko začína uvoľňovať opatrenia, časť detí sa od pondelka vráti do škôl

Česká vláda v utorok schválila prvé uvoľňovanie prísnych protipandemických opatrení. V jednej z pandémiou najhoršie zasiahnutých krajín Európskej únie (EÚ) sa tak budú môcť aspoň niektoré deti vrátiť do škôl. „Nie je to úplné uvoľnenie,“ oznámil minister zdravotníctva Jan Blatný s tým, že „situácia ešte nie je ideálna“. Viac o otváraní TU.

Nový diel VIDÍME sa s Veronikou Remišovou

„Myslím si, že práce na pláne obnovy sa veľmi rýchlo dotiahnu do konca,“ hovorí Veronika Remišová. Celý rozhovor nájdete TU.

MIMOVLÁDKY: V pláne obnovy zo zdrojom EÚ chýba zapojenie kľúčových partnerov

V návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti chýba zapojenie kľúčových partnerov, ktorými sú napríklad občianske organizácie a iniciatívy, samosprávy, podnikatelia, sociálni partneri a ostatná verejnosť. Zhodnotili to platformy Hlas občianskych organizácií a Zelený reštart, ktoré k návrhu zákona podali hromadnú pripomienku. Pripomienku podpísalo 649 signatárov. Platforma Hlas občianskych organizácií o tom informovala na svojej internetovej stránke, viac TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices