Foto: screenshot FB OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

MIMORIADNE: Všetky testy vakcíny Sputnik V skončili pozitívne. „Ak by pani Baťová nepolitikárčila, zajtra by sme ňou mohli očkovať,“ povedal Matovič

Minister financií Igor Matovič na tlačovej konferencii vysvetľuje situáciu okolo Sputnika V. Podľa neho aj posledný test vakcíny Sputnik v SAV vyšiel „na jednotku,“ avšak tieto výsledky treba podľa neho potvdiť aj v maďarskom laboratóriu.

„Ak by pani Baťová nepolitikárčila a nevniesla to toho vetu, ktorá spochybnila vakcínu, zajtra by ľudia stali v rade na Sputnik V,“ povedal minister financií. Matovič na tlačovej konferencii hovorí, že po dovoze vakcíny Sputnik V sa začal lynč voči nemu  a exministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu.

Slovensko by mohlo začať očkovať vakcínou Sputnik V už začiatkom mája, dnes to na tlačovej konferencii v Prahe uviedol premiér Eduard Heger. Premiér na stretnutí s českým premiérom Andrejom Babišom dodal, že očkovanie s vakcínou Sputnik V bude možné až, keď ude proces schvaľovania vakcíny v poriadku. Predseda vlády tiež povedal, že ďalšie dodávky Sputnika V budú dochádzať až vtedy, keď sa ňou začne očkovať. „Na slovenský trh sme ju doviezli preto, aby sme zaočkovali čo najväčší počet obyvateľov a dosiahli tak kolektívnu imunitu,” povedal slovenský premiér.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes tiež vyhlásila, že dôvod na požiadavku o vrátenie vakcín Sputnik V bol iný ako sťažnosť ruskej strany, že o posudzovaní vakcíny rozhodovalo necertifikované laboratórium na Slovensku, pričom dodala, že podľa nej by mala byť  zmluva o nákupe Sputnika V zverejnená.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Bývalý premiér a predseda strany Hlas-SD Pellegrini sa pýta, či ruská strana nežiadala vrátiť vakcíny Sputnik V preto, že Slovensko za ne až do výzvy nezaplatilo. „Ak si niečo kúpime a je to naše vlastníctvo, tak si s tým môžeme robiť, čo chceme,” povedal Pellegrini. „Preto sa chcem spýtať veľmi jasne a verejne, či náhodou dôvodom výzvy ruskej strany na vrátenie vakcín nebolo to, že sme nezaplatili až do tejto výzvy za vakcíny,” pýta sa predseda strany.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Odborníci vyzývajú na očkovanie detí proti ochoreniu COVID-19

Kým predchádzajúce dve vlny pandémie koronavírusu sa týkali hlavne dospelých a seniorov, avizovaná tretia vlna …

Consent choices