hotel, cestovny ruch
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia schválila tzv. Veľkú schému pomoci pre gastro a cestovný ruch

 Európska komisia odobrila návrh slovenského rezortu dopravy na pomoc veľkým podnikom v cestovnom ruchu a schválila Schému štátnej pomoci, tzv. Veľkú schému. Podnikatelia v gastrosektore a cestovnom ruchu, ktorí prekročia čerpanie pomoci 200 tisíc eur, tak budú môcť požiadať o vyšší finančný príspevok na záchranu svojho podnikania.

Tzv. Veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď Schémy pomoci de minimis alebo Schémy štátnej pomoci.

„Som veľmi rada, že Európska komisia súhlasila s naším návrhom a bez väčších pripomienok schválila  Schému štátnej pomoci v takej podobe, v akej sme ju pripravili.  Veľkú schému sme pripravovali v spolupráci s odborníkmi z gastrosektora a cestovného ruchu. Pomoc sa teraz dostane aj veľkým podnikom,“ uviedla štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková.

Rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov, kedy v tzv. Veľkej schéme budú môcť veľké podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70% nekrytých finančných nákladov, pre malé a stredné podniky to bude hranica 90%. „Odporúčame podnikom, ktoré sa zmestia do 200 tisíc eur, aby využili schému pomoci de minimis. Vzhľadom na nižší objem finančnej pomoci bude administratívne jednoduchšia,” povedal Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV SR.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Aj v tejto schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Podnikatelia budú môcť požiadať o finančnú pomoc z Veľkej schémy okamžite po navýšení finančného balíka o 37 250 000. Minister Andrej Doležal predloží Schému štátnej pomoci na najbližšom rokovaní vlády.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices